Още ГЕРБ: Цените на горивата отиват разко нагоре

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Поскъпването на автогоривата от началото на годината неумолимо продължава. Само за последния месец обикновеният бензин е поскъпнал с близо 7% и вече трудно се намира на цена под 2 лева за литър, показват данните, събирани от специализирания сайт Fuelo. Големите вериги вече продават А-95 средно по 2.03 – 2.07 лева за литър. Само по-малките играчи държат фронта и предлагат горивото по-евтино. Сред тях са и обектите на депутата бизнесмен Веселин Марешки, където литър масов бензин струва 1.89 лева. В същото време доста бензиностанции на “Петрол” са вдигнали цената до рекордните 2.15 лв./л.

Положението с дизеловото гориво е същото – поскъпване с почти 7 процента само за месец и цени, вариращи от 1.82 до 2.15 лева за литър.

Новините не са добри и за шофьорите, които карат коли с газови уредби. Средната цена на пропан-бутана се е покачила с над 9 процента от 17 февруари досега до 1.06 лв. за литър (с вариации от 0.88 до 1.17 лева за литър).

Само метанът е в застой – от края на февруари средната цена стои на 1.34 лв/ кг, но различните бензиностанции продават в диапазона от 1.04 до 1.90 лв. за килограм.

Бензинът, дизелът и пропан-бутанът са с тенденция за поскъпване, прогнозират експертите на Fuelo.

ПОСОКИ 

Цените на горивата в България следват, общо взето, движенията на международните пазари, където котировките на петрола все вървят нагоре. В предните дни имаше надежди трендът да се пречупи, но данните за неочакван спад на запасите в САЩ предизвикаха ново поскъпване.

Много фактори влияят на цените на петрола и на нефтопродуктите. Инвеститорите например очакват какви указания за посоката на паричната политика ще даде днес след двудневното си заседание Федералният резерв на САЩ. Дори ваксинациите срещу коронавируса имат значение. Сега забавянето на имунизациите заради съмнения в препарата на AstraZeneca може да доведе до нова вълна от рестрикции и да намали търсенето на горива, а оттам – и до понижение на цените.

Източник: Сега

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар