Още ГЕРБ: Цените на горивата пак скочиха (СНИМКИ)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Замислени за ваксините и предстоящите избори, на някои хора не им убягна един интересен факт – повишаването на цените на горивата у нас.

Безоловният бензин, разбира се, в зависимост от неговото октаново число, стигна кота почти 2,50 лева за литър. Дизелът също поскъпна, след като преди няколко месеца беше около 1,80, сега трудно може да се намери под 2,04 лв. за литър. По високият клас от нафтата гони бензина и отива към 2,45.

Газта, с която вече доста от автомобилите у нас карат, отдавна мина левче за литър и поддържа курс от около 1,04 до 1,10 лева.

“Забързани в ежедневието си някак си не обръщаме внимание на дребни детайли, а отиваме до бензиностанцията и зареждаме догоре. След това вече виждаме разликата. Не сме научени да четем между редовете. Само забележете

как ни хвърлят прах очите и ни отвличат вниманието с проблеми, които уж вълнуват всички – ваксините, смъртността, изборите, полицейски акции…

И идва логичното – покачват се цените на горивата, а респективно с това и останалите стоки. А после някои роптаят срещу нас и се чудят защо протестираме”, коментира пред Lupa.bg Александър Стоицов, който дълги години е таксиметров шофьор в София.

И цените не са такива само в София и по-големите градове, а навсякъде из страната, дори и на най-затънтените бензиностанции.

През есента можеше спокойно човек да зареди гориво на “по-тънки” цени – с разлика от 30 стотинки, някъде из села и паланки, независимо че изпитва страх от качеството на горивото и дали то не е “кръщавано”. Но сега нещата се промениха и цените скочиха.

В момента средната цена на бензина по света е 1.12 долар за литър, но има големи разлики между страните. По-богатите държави имат по-високи цени, а по-бедните страни и страните, които произвеждат и изнасят петрол имат значително по-ниски цени.

Едно изключение е САЩ, които са икономически напреднала страна, но има ниски цени на бензина. Разликите в цените на бензина в отделните страни се дължат на различните данъци и субсидии за бензинa. Всички страни купуват петрол на международните пазари на едни и същи цени, но налагат различни данъци. Затова, цената на дребно на бензина е различна.

За сравнение в Топ 3 на най-евтиният бензин в света са Венесуела, Иран и Ангола. България е доста след средата на това подреждане, като цената на бензина у нас е равна на тази в Канада. На опашката, където цените са най-високи, са Норвегия, Нидерландия и Хонгконг.

Снимки: Агнес Методиева

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар