Още ГЕРБ: 100 млн. ще ни приберат за нови топломери, но който сега има дистанционни, не му ги зачитат

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нова далавера за 100 млн.лв! „Топлинните счетоводители в България да спрат да издевателстват над хората и да ги принуждават да си закупуват уреди, водомери и топломери за дистанционно отчитане, тъй като не са приети съответните изменения в Закона за енергетиката”, предупреди председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова по повод десетки сигнали на граждани в приемната й, че топлинни счетоводители ги принуждават да си закупуват дистанционни уреди.

Опитът на 19 минути показва, че слагането преди повече от 3 г. на уреди с дистанционно отчитане е бизсмислено, тъй като Топлофикация отказва да ги отчита … дистанционно. Човек просто дава 500 лв. за тристаен апартамент и пие една студена вода. Пак минават на проверка, а понякога след това крадци посещават домовете, където има нови придобивки. Обяснението е нелепо: нямало как да стане, ако 100% от абонатите в блока нямат подобни топломери. Това, разбира се, е пълна лъжа, тъй като мобилните телефони, които са също така уреди с дистанционно отчитане, си получават отделните сметки, без да е необходимо някой да наминава да ги пресмята, без всички в един блок да бъдат длъжни да имат „слушалки” или пък да бъдат към един – единствен мобилен оператор.
Манолова призова разходите за купуване на дистанционни уреди да се поемат от бюджета на Министерството на енергетиката или премиерът Борисов да създаде специална финансова програма да подпомогне домакинствата, като осигури и средствата за нея, независимо дали по европейски програми. Още повече, че в момента хората са силно затруднени заради втората вълна на COVID-кризата и хиляди български граждани са и болни, и без работа, и без доходи.

Съгласно Директивата за енергийна ефективност от 25 октомври 2020 г. всички потребители действително следва да си закупят уреди за дялово разпределение на топлинна енергия, топломери и водомери за топла вода само с дистанционно управление, но закон у нас още не е приет. До този момент измененията и допълненията на двата закона дори не са внесени за разглеждане в Народното събрание от май, когато ги обяви Министерството на енергетиката насам. По тази причина гражданите да игнорират топлинни счетоводители, които се опитват да ги принуждават да си купуват такива уреди, подчерта Манолова.
Тя добави, че само за периода от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2020 г., потребителите на топлинна енергия кредитират безлихвено топлофикационното дружество с над 15,7 млн. лв.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар