Кирил Петков

Още далавери на Киро: Кабинетът „Петков“ давал пари за мъртви души вместо помощи за украинци

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кабинетът „Петков“ дал пари за мъртви души вместо помощи за украинци, разкри вътрешният министър Иван Демерджиев пред журналисти в кулоарите на парламента.

Той бе в Народното събрание за участие в парламентарния контрол.

Демерджиев обясни, че се досетил за евентуалните злоупотреби като сравнил разходите за бежанците по времето на Петков и сега.

Ето какво обясни МВР-шефът пред журналистите:

„Ръководител съм на националния оперативен щаб. Направи ми впечатление, че за един период от редовния кабинет са похарчени 150 млн. лв., докато за същия служебното правителство е похарчило 43 млн. лв. Това предизвика проверка от националния щаб и от министерството на туризма. За съжаление бяха установени множество пропуски и нарушения, включително и на изисквания за нормативни актове, касаещи опасност да се върнат европейски средства.“

Периодът, който се сравнява, е 5 месеца.

Според вицепремиера над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакт на 45 дружества. „Това е странно, поражда много въпроси. Наред с това над 53 млн. са изплатени по протоколи, които не е ясно кого подпомагат“, обясни министърът.

В началото на дейността през февруари 2022 г. е имало вицепремиер от редовния кабинет, който е отговарял за въпроса, така както сега той е отговорност на Демерджиев. Разплащанията обаче са се извършвали от министерството на туризма. Аз мисля, че най-вероятно са финансирани т. нар. „мъртви души“, предположи министърът.

МВР-шефът коментира и изтеклите записи на Радостин Василев.

„Доколкото знам не изтекоха записи, изтече среща, която е проведена онлайн и е била достъпна на много хора. Относно нашето МВР – гарантирам, че откакто аз съм министър на вътрешните работи може да говори единствено народът. МВР в момента не служи на никого – нито на политическа, нито на икономическа, нито на чужди сили, нито се отчита на такива“, коментира той записите, публикувани от Радостин Василев.

Коментарите по отношение на службите ми изглеждат странно. Службите, с които работя, се стремят да поддържат реда в страната, да противодействат на престъпността, вкл. На влиянието на чужди служби, каквото има много. Аз лично нямам данни за проблеми, ако имах, щях да докладвам на премиера и на президента, както и на НС“, обърна внимание той.

Демерджиев отговори и на въпроси, свързани с убйството на Красимир каменов – Къро в ЮАР.

„Вчера е получено потвърждение от властите на ЮАР, че ще бъде допуснат наш служител. Излъчили сме такъв. Той ще замине утре и ще се завърне в неделя. Поискали сме информация от предходното убийство от 2018 г. на сем. Димови, за което споменах по-рано“, каза той.

„Правим всичко необходимо. Ако могат да се правят изводи към момента, това не е дело на българска група. Не знам мотиви без да знам кой е убиецът. Събираме всички възможни версии. Надяваме се прокуратурата да знае какво прави, ние съдействаме в рамките на нашите правомощия“, каза още Иван Демерджиев.

„Има ясни данни за конфликт между покойния Къро и въпросният господин с прякор Ами, но трябва да се изяснят редица обстоятелства, преди да се правят изводи“, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар