Още един кораб с българи на борда е превзет край Йемен – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нападатели превзеха танкер, свързан с Израел, край бреговете на Аден, Йемен, предаде “Асошиейтед прес”, като се позова на компанията оператор и компанията за морска сигурност Ambrey, предаде БТА.

“Плавателният съд с турски капитан има многонационален екипаж, състоящ се от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани. Плавателният съд превозва пълен товар фосфорна киселина”, се казва в изявление на фирмата оператор “Зодиак”.

Въпреки че никоя групировка не е поела отговорност за акта за момента, през последните дни поне две други морски нападения бяха свързани с войната между Израел и “Хамас”, припомня АП.

Нападателите са превзели танкера “Сентрал парк” на компанията оператор “Зодиак Маритайм” в Аденския залив, съобщиха компанията и частната разузнавателна фирма “Амбрей”. Американски служител от отбраната, пожелал да запази анонимност, е потвърдил, че е извършено такова нападение.

“Зодиак маритайм” нарече нападението “предполагаем инцидент, свързан с пиратство”.

“Зодиак” описва плавателния съд като собственост на Clumvez Shipping Inc, въпреки че други документи директно посочват “Зодиак Маритайм” като собственик.

Остава неясно кой стои зад атаката. Аден се държи от силите, които са съюзници на международно признатото правителство на Йемен и водената от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава с подкрепяните от Иран бунтовници хуси. Теоретично тази част от Аденския залив е под контрола на тези сили и е доста отдалечена от контролираната от хусите територия в страната. Освен това не е известно сомалийските пирати да действат в този район, отбелязва АП.

Снимката е илюстративна

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар