герб гробище

Още наследство от ГЕРБ: Банки отказват депозити на граждани

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Някои от най-големите банки в страната имат нова политика да не приемат депозити на граждани. Паралелно с това въвеждат такса в размер на 0.7% за съхранение на пари по разплащателни и спестовни сметки за суми над 400 000 лева, предава вестник „Труд“. Това се случва на фона на рекордната сума по депозитите на гражданите в родната банкова система, които не спират да растат въпреки нулевите лихви.

Банка ДСК и УниКредит Булбанк вече обявиха, че няма да откриват нови депозити за физически лица. От 3 август и още една от водещите банки ще спре да предлага срочни депозити на граждани.

Първа Банка ДСК спря да разкрива нови депозити още в началото на тази година, а от 7 юли УниКредит Булбанк възприема същата политика.

От 31 юли друга от най-големите банки въвежда месечна такса за съхранение на суми над 400 000 лева по разплащателни и спестовни сметки на граждани. Таксата е в размер на 0.7% на годишна база върху превишението на наличните за всеки ден пари на един клиент над прага от 400 000 лева. При изчисляването на общата сума ще се взимат предвид средствата във всички спестовни и разплащателни сметки на клиента, но не и парите по съществуващите депозити. Няма да се плаща такса за парите по детски сметки.

От 7 юли Уникpeдит Бyлбaнк въвежда и такса за съхранение на пари на граждани. Таксата ще бъде със същия размер като тази на другата голяма банка – 0.7% на годишна база за превишението над 400 000 лева по разплащателни и спестовни сметки на граждани.

Ако средствата са в друга валута, за определяне на размера на таксата ще се взима предвид тяхната левова стойност. Такса няма да се плаща за пари по сметки с благотворителна цел.
Бaнкa ДCK първа въведе още от 1 април такса от 0,7% на годишна база за за всеки ден, в който общото дневно салдо по всички сметки на един гражданин надвишава 400 000 лв. В размера на наличните пари не влизат сумите по вече откритите депозити.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар