Още преди да бъде завършен интерконекторът с Гърция, България ще започне да получава газ – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още преди да бъде завършен интерконекторът с Гърция, България ще започне да получава цялото количество договорен азерски газ. Това съобщи от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков.

„Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ преди връзката да бъде готова, още от 1 юли. Това показва, че когато има истински устрем за диверсификация и истинско желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка. През всички тези години просто не е имало желание да се случи това”, заяви той, цитиран от „Сега“. През септември миналата година бившият изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов бе отстранен заради обвинения, че е отказал страната ни да получи по-евтиното синьо гориво от Азербайджан и по този начин не бе дадена възможност през зимата у нас цената на природния газ да бъде по-ниска.


Евтиният газ плава към нас, но цената все още неясна

В отговор на въпроси около договореното синьо гориво по време на визитата си в САЩ, Петков посочи, че очакваните два танкера през юни са директна доставка от американска компания, без да се ползват услугите на посредници. „Вече има сключен договор между тази компания и „Булгаргаз“, каза Петков. Той обаче не посочи името на компанията, нито цената на доставката. Петков единствено заяви за пореден път, че цената ще е по-ниска от тази на „Газпром“.

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар