Още през този век: Инжектируеми наноботи ще четат мислите ви

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нов вид наносензор обещава да превърне комуникацията със силата на ума в реалност. NeuroSWARM3 функционира чрез позлатени наносензори, които са с размерите на една вирусна частица и могат да пътуват през кръвния поток и да преминат кръвно-мозъчната бариера.

Скоро може да има реклами в сънищата ни

Мозъчният интерфейс на Neuralink ще може да „продава“ мисли

Facebook представи устройство за четене на мисли (видео)

Каква ще бъде метавселената на Марк Зукърбърг

Така вместо поставянето на чип с оперативна намеса, ще може да имате „супер способности“ просто с една инжекция, споделят учените от проекта.

След като влязат в мозъка, наносензорите ще действат като антена, превръщайки невронната активност в оптични сигнали, които ще се пращат безжично до външно устройство.

Изследователи от Калифорнийския университет в Санта Круз смятат, че в по-кратък срок технологията може да разкрие много от тайните на мозъка и съзнанието.

В дългосрочен план, но преди края на този век, ще станат възможни неща, които до скоро са звучали като научна-фантастика. Контролирането на роботизирани аватари с мисъл, комуникирането само със силата на ума, боравенето с най-различни уреди и инструменти без необходимост от действия или думи – NeuroSWARM3 ще може да постигне всичко това.

NeuroSWARM3 ще позволи високо прецизно взаимодействие между мозък и компютър„, каза Али Яник, съавтор на изследването.

Технологията използва електрическите сигнали, чрез които невроните изпращат един към друг. Това се случва, когато хората правят почти всичко, включително движение, мислене, ядене, спане и др.

Наносензорът на NeuroSWARM3 е достатъчно чувствителен, за да улови активността на отделните мозъчни клетки.

Технологията е подобна на RFID„, казва Яник пред Science Focus, позовавайки се на безжичната радиочестотна технология, която е в основата на безконтактното плащане и маркиране на стоки.

С RFID имате сигнал за обратно разсейване и след това четете статичен сигнал, като например баркод. В нашия случай имаме своеобразен баркод, който е електрофизиологичният сигнал на клетките, но той не е статичен и ние го четем безжично„, допълва ученият.

Тъй като невросензорите могат да преминат кръвно-мозъчната бариера, това означава, че може да се инжектира директно в кръвния поток. Така няма да се използват мозъчни импланти, изискващи оперативни процеси. Наночастиците също се захранват за неопределено време„, допълва Яник.

Все още няма проведени тестове с хора или животни, но учените виждат голям потенциал в технологията, която се превръща в силен конкурент на Neuralink на Илон Мъск.

Не липсват и притеснения. За да функционира NeuroSWARM3, дейността на мозъка ви ще се следи непрестанно. Това означава, че всяка мисъл ще бъде записвана в база данни. Така „Технологичната телепатия“, която може да се брандира и по още по-благозвучен начин, може да се превърне в най-сериозна заплаха пред свободата на човешкия дух и съзнание.

Бъдеще, в което всички мисли са директно следени с наноботи в мозъка, звучи плашещо сходно до „1984“ на Джордж Оруел, в които „престъпмисълта“ се наказва и „Смелия нов свят“ на Олдъс Хъксли, в който индивидът е лишен от свободната си воля още преди появата си на бял свят.

Освен „по-силните“ държави, интерес към подобна технология не липсва от страна на корпоративния свят. Показателно е, че някои от най-богатите хора на планетата, като Марк Зукърбърг, Илон Мъск и Питър Тийл финансират проекти за създаване на мозъчни импланти, можещи да четат мисли.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар