Денков

Още “Промяна”: Меценатката на Киро, Асен и Денков – Саша Безуханоа, сама си дала, 2,5 млн. лв. от Плана за възстановяване

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скандалът с фирмите около “Продължаваме промяната”, които ще приберат милиони от Плана за възстановяване, се разгаря с пълна сила. Припомняме, че три от фирмите, чиито проекти са спечелили финансиране по ПВУ, са свързани с харвардите, които в момента управляват държавата чрез правителството на Николай Денков.

Над 2,5 млн. лв. по тази схема ще намаже Саша Безуханова, меценатката на Кирил Петков и компания. И то за проект, отдавна разработван в други държи.

Пловдивската фирма “Къпфи” ООД ще бъде финансирана с 2 541 903 лв. за проект “Ядливи чаши за кафе и бъркалки – устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти”. Мажоритарен собственик на 51,23% от дяловете във фирмата е Мирослав Запрянов. 18,72% от дяловете обаче са на “2625 Кепитъл” – еднолична собственост на Светозар Георгиев Георгиев, който заедно баща си Георги Георгиев, с Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев създаде “Телерик”.

В това дружество с 10,84% участва бизнесдамата Саша Безуханова-Йорданова.

Още по-скандален е фактът, че Саша Безуханова е била и жури-оценител на проектите, одобрени за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост. Проектът на фирмата в която участва и би трябвало да е иновационен, се оказа, че е взаимстван от други държави. Нейното “иновативно световно откритие” всъщност са ядливи чаши и бъркалки за кафе.

У нас от години има ресторанти, които предлагат ядливи съдове, а в Италия и Латвия тази “иновация” съществува от векове, пише “Труд”.

Източници на ПИК разкриват, че Саша Безуханова е изключително близка с Кирил Петков и Николай Денков. Като част от кръга “Капитал” и приближена на Иво Прокопиев, сянката й наднича във фондацията на Петков и Денков.

Коя е Безуханова?

Най-кресливите днешни „антикомунисти“ и „борци с ченгетата“ на практика до един са били преди 10 ноември 1989 г. или щатни, или нещатни сътрудници на ДС, или произхождат от комунистическата номенклатура, или пък са били сред нейния обслужващ персонал. Близката до Иво Прокопиев и кръга „Типинг пойнт“ Саша Безуханова не изневерява на тази традиция. Имаше опити да бъде пласирана във висшата политика било като служебен премиер, било като кандидат за редовен премиер, било като кандидат за президент, за вицепрезидент (Костов я завъртя като възможен кандидат за вице в екип с Неделчо Беронов през 2006 г.) и т.н. Името й се завъртя като възможно за премиер и през 2021 г.

Да прочетем комсомолската атестация на самата Саша Безуханова:

АТЕСТАЦИЯ

на Саша Константинова Безуханова

Другарката Саша Константинова Безуханова е родена на 27.09.1962 г. в гр. Перник. Др. Безуханова членува в ДКМС от 1976 г. Тя проявява комсомолска активност от самото си приемане в редовете на ДКМС – като ученичка е била комсомолски секретар на дружеството, отговорник по идейно-възпитателната дейност към УК (ученически комитет), организационен секретар на УК. Впоследствие като студентка е била член на ККС, отговорник за социалистическото съревнование към вузовския комитет, член на ДК (дружествен комитет)… Към мероприятията на народната власт проявява положително отношение, което е резултат на правилния й политически мироглед.“

През 90-те години на миналия век Безуханова e директор на направление „Публична администрация” в “Хюлет-Пакард”, отговаряща за Централна и Източна Европа. В продължение на 10 години е генерален директор на фирмата за България и виден член КРИБ, когато Прокопиев оглавяваше асоциацията. Била е член на настоятелството на “Отворено общество” на Джордж Сорос в България.

Преди години Безуханова създаде и гражданско сдружение MoveBg. Кой знае защо на български наименованието на сдружението е преведено като „България може”.

Оказва се обаче, че както всичко, което се изговори от въпросното сдружение, и в наименованието му няма нищо оригинално. То е просто копи-пейст на една от организациите на Сорос в САЩ. Тя се нарича MoveOn и служи като основен инструмент на магната в борбата му срещу американската десница. Това не е учудващо, защото самата Безуханова и хората около нея до един принадлежат към кръга от хранени хора на скандалния милиардер у нас. И MoveOn е част от същата мрежа, която консервативните медии в САЩ наричат „Империята на злото на Сорос”. Повече от знаково за задкулисните зависимости е, че наименованието е изкопирано от Сорос.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар