Още скубане от ГЕРБ: Натовариха стаите за туристи с до 250 лева данък

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Апартаментите и къщите за гости, които се отдават на туристи чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Facebook и др., ще бъдат облагани като хотели с една или две звезди.

Всяка община ще налага патентен годишен данък от 25 до 250 лв. за стая, като размерът ще зависи от местонахождението на жилището. Така налогът за апартамент с три стаи в центъра на столицата или друг голям град може да скочи до 750 лв.

Новият данък трябва да влезе в сила от 2020 г., реши вчера бюджетната комисия. Поправката, отнасяща се до Закона за местните данъци и такси, бе направена по обичайния порочен начин – в заключителните разпоредби на съвсем друг закон (в случая Данъчно-осигурителния процесуален кодекс), между първото и второто му четене, пише вестник СЕГА.
Само преди седмица парламентът гласува поправка в Закона за туризма, с която краткосрочното отдаване под наем през интернет се приравни с традиционното настаняване в хотели и в къщи за гости.
Авторите на поправката – депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов, коригираха първоначалното си намерение да наложат категоризация за тези обекти и солени глоби за липсата на “звезди”. Допълнителното регулиране, както и опитът да се ограничи станалото популярно в цял свят ползване на онлайн платформи за краткосрочно наемане на жилища, срещна силно недоволство от голяма част от туристическия бранш. Двамата депутати обявиха, че се поправят и ще има само регистрация.
За целта Министерството на туризма щяло да изработи специална наредба. Тези дни представители на Българската стартъп асоциация, в която членуват компании за отдаване на апартаменти за гости, са се срещнали с депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов, които са ги уверили, че имотите, които се отдават чрез електронни платформи, ще се регистрират по улеснена онлайн процедура. “Наредбата трябва да е публикувана до три месеца, а след това започва да тече тримесечен срок, в който всички апартаменти и къщи за гости трябва да минат през регистрация”, обясни вчера шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Полученият регистрационен номер на всеки апартамент трябва да бъде описан в обявата му в платформата и по този начин ще може да се следи кой спазва закона. При това положение обаче общините ще могат да започнат да събират патентен данък за този тип места за настаняване най-рано през есента на 2020 г.
Първата вноска за патента е 31 януари, а следващите три са на 30 април, 31 юли и 31 октомври.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар