Бежанци

Още ще ги хрантутим: Народът ще плаща здравните осигуровки на бежанци от Украйна

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бежанците със статут на временна закрила няма да плащат здравни услуги, като те ще се покриват с публични средства. Това стана факт, след като депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване.

Според измененията чуждите граждани с временна закрила правителството ще определя размера на здравните осигуровки на база доход и за колко време се плащат осигуровките, както и източника на финансиране. Именно кой ще е източникът на финансиране беше спорният въпрос, който депутатите дебатираха най-дълго.

„Откъде ще са парите, кое министерство ще ги даде“, попита депутатът от ДПС Хасан Адемов. По думите му с постановление на Министерски съвет ще се определя доходът, на който ще се осигуряват бежанците, но МС може да осигури доход върху 1 или 100 лв. Той призова управляващите да обещаят, че няма да пипат заложените 184 млн. лв. в закона за бюджета на здравната каса за непредвидени разходи.

„Откъде ще дойдат парите и как ще стигнат до здравната каса“, попита и депутатът от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов. „Няма откъде да дойдат парите, ясно е. „Опитваме се да замажем ситуацията“, заяви той. Според него този закон не е е навременен.

„В този закон не се предлага промяна и не се създават нови абсолютни права на бежанците“, обясни председателят на здравната комисия Антон Тонев. „Става дума за временна помощ, за да усетят тези хора, че са приети у нас. Европейският съюз създава фонд за компенсация и до няколко дни ще стане ясно какви ще са средствата“, уточни Тонев. По думите му идващите бежанци са основно майки с деца.

Това не е временно състояние, войната продължава и бежанците могат да станат 200-300 хиляди, обори го депутатът от „Възраждане“ Елена Гунчева. Според нея до голяма степен ще бъде натоварен държавния бюджет.

След приемане на спорните текстове, народните представители приеха и облекчения за българите от Украйна, които имат двойно гражданство и живеят там, или прекарват там повече от половин година. За първата група в мотивите на законопроекта е обяснено, че по принцип трябва да плащат за здравните услуги, защото „ползват медицинска помощ в държавата, в която живеят“, съответно не се осигуряват в България. Беше решено в случая това ограничение да отпадне и хората от Украйна с двойно гражданство да имат здравно осигуряване в България.

Втората група възстановява здравноосигурителните си права или след като шест месеца плаща здравни осигуровки, или веднага, ако човек плати дванайсет здравни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар