Още 150 машини за гласуване се появиха в склад на летище „София“, арестуваха ги

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още 150 машини за гласуване, които никой не е поръчвал, се появиха в България. Те се намират в митнически склад на територията на летище „София“, съобщиха „24 часа“, „Сега“ и bTV.

Самата ЦИК научи за тях на следобедното си заседание от писмо от Софийска градска прокуратура.

Както и с предната извънредна доставка от 228 машини, които бяха разкрити в събота, ЦИК не бе наясно откъде са се появили новите 150 машини. От накъсаната дискусия в комисията се разбра, че устройствата трябва да отидат при фирмата доставчик „Сиела Норма“ – също както 228-те машини, заради които ГЕРБ обяви миналата събота, че се готви измама на изборите.

„Мисля, че е крайно време тези въпроси да бъдат зададени към „Сиела Норма“. Защото някак оставам с усещането, че всичко е съсредоточено само върху ЦИК, а очевидно тя не е вносител, нито възложител на закупуването на машините, които в последно време се оказва, че „Сиела Норма“ в качеството на не знам каква транспортира и съхранява“, коментира шефът на комисията Камелия Нейкова.

ЦИК поиска и тези 150 машини да бъдат арестувани докато се разбере какви са и защо са доставени в България. Оттам написаха в писмо до прокуратурата и ДАНС, че сега разбират за съществуването на тези 150 машини и не знаят за какво ще се използват. Също така поискаха те да не бъдат освобождавани от митническия склад и предавани на „Сиела Норма“.

От фирмата малко по-късно коментираха, че 150-те машини на летището са за резервни части. На тях нямало качен софтуер и не могат да се ползват за гласуване. „Уведомихме прокуратурата и тя ни даде разрешение да ги закараме на склад. А прокуратурата е уведомила ЦИК“, казаха още от компанията.

„Изненадвам се, че ЦИК се правят на изненадани и си мислят, че сме безотговорни търговци, които няма да покрият гаранционното обслужване. Нормално е да имаме запаси, от които в рамките на 2-3 дни, при авария на машина, да я ремонтираме или да я подменим“, заяви изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. Според него с прокуратурата вече е постигната яснота и 150-те устройства ще си отидат в склада на „Сиела“.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар