Паднали дървета, селища без ток, затворени пътища, 60 училища в страната прекратиха учебните занятия

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Силен вятър и снеговалеж повалиха дървета и спряха тока на много места в страната, съобщава бТВ.

Силният вятър нанесе щети в цялата страна, а в някои области той беше придружен с обилен снеговалеж, което допълнително влоши обстановката. На места има снегонавявания и са се образували преспи.

Тази сутрин в Смолян беше обявено бедствено положение заради силния вятър. Паднали дървета затвориха пътища, без ток останаха 70 на сто от селищата в общината, съобщи зам.-областният управител Адриан Петров.

Вятърът отнесе част от покрива на филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, както и целия покрив на триетажна къща в квартал „Райково“. Инцидентът стана около 6 ч. тази сутрин. Няма пострадали хора.

Мобилизирани са доброволци и служители на горските стопанства, които ще се включат в отстраняването на падналите дървета, но заради силните пориви на вятъра работата на терен все още не може да започне.

Силният вятър и продължаващият снеговалеж оставиха 90 села в Добричко без ток. В част от помпените станции водоснабдяването в областта също е нарушено. Аварирали тирове затвориха пътя Добрич – Варна.

Снежната покривка е едва шест сантиметра, но въпреки това пътуването е затруднено. Обходният маршрут за Варна е през Балчик.

Бурният вятър събори указателни табели и дървета във Враца, а хората едва се задържаха по тротоарите. Между 1:30 и 2 ч. е измерена скорост на вятъра около 86 км/ч. В момента времето е слънчево и температурите са положителни, но заради вятъра се усеща като много по-студено – около минус 10.


Поради лоши метеорологични условия, влошена пътна обстановка, повреди в отоплителната инсталация, прекъснато електрозахранване или висока заболеваемост в 60 училища в страната няма да има учебни занятия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Учебният процес в 40 училища в област Перник е преустановен на 18 и 19 януари 2018 г. заради обявената грипна епидемия, съобщава БНТ.

В ОУ “Цанко Церковски” – с. Средище, област Силистра също не се учи 2 дни – 18 и 19 януари, след предписание на РИОКОЗ – Силистра. В ОУ „Св.св. Кирил и Методий“- с. Ясеновец, област Разград, е прекратен учебният процес на 18 януари във връзка с прекъсване на електрозахранването на училището от силните ветрове. В СУ „Васил Воденичарски“ – с. Хайредин, област Враца няма да има занятия от 18 до 22 януари.

Заради лошо време и влошена пътна обстановка в три училища в област Сливен са прекратени занятията на 18 януари. Това са ОУ „Никола Й. Вапцаров“ – с. Бяла паланка, ОУ „Никола Прокопиев“ – с. Сборище и СУ „Георги Алексиев Каравелов“ – с. Шивачево, всичките в община Твърдица.

В Софийска област поради токов удар и липса на отопление не се учи в ОУ „Васил Левски“ – с. Новачене, община Ботевград.

В две училища в област Стара Загора няма часове заради прекъсване на електрозахранването. Това са СУ „Христо Смирненски“ – с. Гурково, и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – гр. Шипково. На 18 и 19 януари са прекратени учебните занятия в СУ „Отец Паисий“ – гр. Куклен, област Пловдив. На 18 януари не се учи в още 3 училища на област Пловдив – ОУ „Христо Г.Данов“ – с. Клисура, ПГ по икономика – с.Клисура, община Карлово, и ОУ „Христо Ботев“ – с. Поповица, община Садово.

В област Добрич, община Генерал Тошево, поради влошена пътна обстановка и лоши метеорологични условия са прекратени учебните занятия на 18 януари в ОУ „Христо Ботев“ – с. Кардам, ОУ „Йордан Йовков“ – с. Спасово, ОУ „Йордан Йовков“ – с. Красен и ОУ „Васил Левски“ – с. Преселенци. От 16 до 18 януари няма да се учи в ОУ „Христо Ботев“ – с. Семчино, област Пазарджик. В област Смолян в две училища няма да се учи на 18 януари – ОУ “Св.Св. Кирил и Методий”- с. Момчиловци, и ОУ “Св.Св. Кирил и Методий”- с. Смилян, поради влошена пътна обстановка и лоши метеорологични условия.

ГЛАСОВЕ

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар