Падна “донос-бонус”, прагът на кеша се запазва, без акциз домашната бира

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатите от бюджетна комисия отхвърлиха идеята на финансовия министър Асен Василев за “донос- бонус” на второ четене на  промените на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Пакетът с данъчни закони предвиждаше финансов стимул за лицата, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения за данъци, задължителни осигурителни вноски и лихвите върху тях във връзка с укрити и/или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества на обща стойност над 100 000 лв. Предложението беше размерът на възнаграждението за лицата да е 10 на сто от събраните от НАП и/или Агенция “Митници” допълнителни приходи за бюджета като това предложение стана популярно като “донус-бонус”.

Отпада и предложението за намаляване на прага за кешови плащания.

От МФ искаха той да се понижи от 10 000 на 5000 лв. В комисия обаче всички депутати, без представителите на ПП-ДБ, гласуваха за запазване на прага за плащане в брой на 10 000 лева. Паднаха и предложенията за вдигане на прага – от ИТН поискаха той да стане 15 000 лв., както и на “Възраждане” – за 20 000 лв.

Венеция Ангова от ПП-ДБ поиска плавно намаляване на прага – от 10 000 на 8000 лв. Предложението ѝ не събра подкрепа.

Артументът на ГЕРБ бе, че “10 000 лева не са това, което бяха преди три години”.

Председателят на комисията Йордан Цонев се обърна към Министерството на финансите, което при всеки бюджет предлага намаляването на прага, така: “Италия например опита – на 999 евро, стоя 2 години там и разбра, че това е глупаво, че не работи и се върна към 5000 евро”.

По искане на ГЕРБ, ИТН и “Възраждане” падна една от мерките за изсветляване на ресторантьорския бизнес – заплатите да се плащат само по банков път за ресторантите с две, три и четири звезди, които имат над 100 служители.

От Министерството на финансите поискаха мярката да остане, защото е свързана със запазването на ДДС ставката от 9% за ресторантьорите. От ГЕРБ обаче останаха категорично в подкрепа на предложението си и заявиха, че то имало дискриминационен характер. Мартин Димитров и Венко Сабрутев опонираха, че ресторантьорите в голямата си част работят в сивия сектор, а освен това само за тях се поддържа намалена ставка.

Падна и идеята на МФ в ресторантите с две, три, четири и пет звезди задължително да има възможност за плащане с ПОС терминал. Във връзка с неизпълнението на тази разпоредба Асен Василев предвиждаше санкция за физически лица в размер от 100 до 500 лв., или с имуществена санкция – за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лв.

Бюджетна комисия одобри освобождаването от акциз на домашната бира. В момента такава ставка у нас няма, което прави производителите на домашна бира за лични нужди закононарушители.

Европейският регламент обаче ги освобождава от ставка, затова законодателите го записаха в Закона за акцизите и данъчните складове след оживена дискусия с участието на Румен Гечев от БСП, Йордан Цонев от ДПС и Даниела Божинова от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ).

“Аз имам добър жизнен опит, но може би там, където съм живял, няма такава практика. Аз за първи път чувам за домашна бира, да си призная…. Пътят от фабриката за бира до домашната бира не е много дълъг”, отбеляза Румен Гечев, цитиран от БНР.

“Професор Гечев, той и пътят от казана до фабриката за ракия също е много къс. Но казанът сме го разрешили, всички правим вино или поне повечето, също правим и ракия и имаме право. Някак бираджиите малко…Да, искаме да опитаме тази домашна бира как изглежда”, коментира Йордан Цонев.

“Това е стара гурбетчийска българска традиция – да се прави бира, домашна бира, тъй като в ония топлите страни сме пращали много работници. И съответно това е като отговор на възражението, че ни била традиционна”, каза Даниела Божилова.

Според Божилова в момента производителите на домашна бира са около 2000 души в България, но непрекъснато се увеличават.

За лична консумация се смята количество до сто литра.

Все още най-спорните промени в данъчните закони предстоят да бъдат гласувани.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар