Пазарът на имоти се раздвижи – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тук също така трябва да прибавим и комбинацията с трайно ниските лихвени нива по отпусканите жилищни кредити. Според статистиката на БНБ през май 2021 г. средният лихвен процент по жилищните кредити в левове се запазва почти без промяна на ниво от 2.75%, а годишният лихвен процент (ГПР) по тези кредити е 2.99%.

На пазара също така могат да бъдат намерени оферти на банки с по-ниски лихвени проценти от средните по предлаганите жилищни кредити. Например Fibank предлага на потребителите лихва от 2.71%. Финансирането, което предлага банката, е в неограничен размер на кредита и до 90% от пазарната стойност на имота.

От Fibank (Първа инвестиционна банка) също така имат и специално предложение при рефинансиране на ипотечен кредит от друга банка, като в зависимост от индивидуалния кредитен рейтинг на кредитоискателя, банката може да заплати дължимите разноски за нотариални и държавни такси, свързани с учредяване на ипотека, в размер до 1200 лв. А в напрегнатата пандемична обстановка, всеки желаещ да проучи условията за жилищен кредит може да се възползва и от видео консултациите, които банката предлага на потребителите.

При Райфайзенбанк пък лихвеният процент по новотпуснатите ипотечни кредити е малко над средния за пазара – 3%. Като той се предлага на потребители, чиято заплата се превежда в банката. Максималният срок за погасяване пък е 30 години. Пощенска банка предлага промоционален фиксиран лихвен процент в евро за целия срок на кредита от 2.99% до 4.99%, като клиентите могат да избират срок на кредита за 10, 15, 20, 25, 30 години.

Банката дава възможност и за подаване на онлайн заявка. При банка ДСК пък лихвеният процент по всеки договор за кредит може да варира между 2.6% до 3.99% (променлив лихвен процент за целия период на кредита) и се определя индивидуално, като се вземат предвид фактори като индивидуален профил на клиента и вид и параметри по кредита.

Тези тенденции водят до повишаване на търсенето на недвижими имоти, а оттам и до ръст в цените им. Към всичко това трябва също така да прибавим и традиционните страхове на българина, че с предстоящото въвеждане на еврото ще последва повишаване на инфлацията, а инвестицията в недвижими имоти е естествена защитна мярка за съхраняване на стойността на спестяванията.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар