Пакистан блокира “Уикипедия” заради богохулствено съдържание

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Онлайн енциклопедията “Уикипедия” е блокирана в Пакистан заради богохулствено съдържание, обяви днес Пакистанският телекомуникационен регулатор, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Богохулството е много деликатен въпрос в мюсюлманската държава.

Достъпът до “Уикипедия” е бил блокиран вчера в цялата страна, след като исканията на пакистанските власти да бъде премахнато богохулствено съдържание не са били уважени и не е бил спазен крайния срок за това, заяви Малахат Обаид, говорител на регулатора.В сряда той даде на “Уикипедия” срок до петък, за да изтегли богохулното съдържание, но без да пояснява за какво точно става дума. Според говорителя на пакистанския регулатор съдържанието е било изтеглено частично и докато не бъде изтеглено напълно, “Уикипедия” ще остане блокирана.


В изявление “Фондация Уикипедия”, която управлява “Уикипедия”, заяви че блокирането пречи на петата най-населена страна в света да достига до най-голямото безплатно средство-референт на знанията. “Ако това продължава, това ще лиши също така света от достъп до знанията, до историята и до културата на Пакистан”.

Според Усама Хилджи, който е правозащитник в областта на дигиталните технологии и услуги, блокирането е резултат от още по-голямо усилие за упражняване на по-голям контрол върху интернет съдържанието. “Основната цел е да се заглуши гласа на всички дисиденти”, допълва експертът и припомня, че в Пакистан богохулството често пъти се използва за тази цел.

В миналото някои страници на “Уикипедия” бяха цензурирани в Пакистан. Интернет гигантите “Фейсбук” през 2010 г. и “ЮТюб” през 2012 г. и 2016 г. също бяха блокирани със същия мотив. Наскоро платформата “ТикТок” също не можеше да разпространява на няколко пъти съдържание в страната, дефинирано от регулатора като непристойно или аморално, припомня Франс прес.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар