Пак врътка! Министър Цачева: Истанбулската конвенция не е оттеглена от парламента!

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лупингите на ГЕРБ и правителството по отношение на прословутата вече Истанбулска конвенция продължават.

След като вчера председателят на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов заяви, че ратифицирането на скандалния документ ще бъде отложено, днес правосъдната министърка Цецка Цачева го опроверга.

След заседанието на Неформалния съвет на министрите на правосъдието тя заяви, че Истанбулската конвенция не е оттеглена от деловодството на Народното събрание.

„Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция“, заяви тя.

„Истанбулска конвенция не е била изцяло основна тема. Партньорите ни са наясно с дебата в българското общество. Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на конвенцията. Стана ясно, че е необходимо още време онези, които имат съмнения да прочетат, да се запознаят с документите. В понеделник в Брюксел ще се проведе конференция, в която отново ще дебатираме защитата на жертвите от престъпления и отново защитата на жените. Всяка една от три жени е била обект на посегателство според статистиката. Коментирали сме неофициално дебата, който върви в българското общество“, обясни правосъдният министър.

Вчера Цветан Цветанов отсече, че явно обществото е много сериозно подведено за всичко, свързано с Истанбулската конвенция.

“Нуждаем се от повече запознаване и информиране на обществеността за целите й”, изтъкна той и добави, че едва ли има човек в България, който да не иска защита на жените и децата от домашното насилие. Заради това парламентарната група на ГЕРБ е взела решението да инициира обществения дебат.

Цветанов обаче уточни, че до края на българското европредседателство на Съвета на ЕС, тоест до края на юни, конвенцията все пак трябва да бъде приета от страната ни. Той също така потвърди, че депутатите от ГЕРБ са получили вчера есемеси да приемат Истанбулската конвенция, както заяви вчера соцлидерът Корнелия Нинова, но това било нормална практика преди важни гласувания, при това не само за тази партия.

В същото време обаче мнозинството обвини БСП в непоследователност, защото вече е било заявено от жените социалистки, че стоят зад конвенцията. Лидерът на ПЕС и експредседател на БСП Сергей Станишев също настоява за ратификацията й, напомни Десислава Атанасова.

/Епицентър.бг/ 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар