Пак започват covid-паникьорите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пак започват covid-паникьорите. Някакъв депутат от доскоро управляващите щял бил да предложи на първо време задължително носене на маски в обществения транспорт. Увеличили се били случаите. На въпросния депутат бих препоръчал да си гледа депутатските задължения и да си наляга въглеродния отпечатък.

Отдавна covid не е това, което беше в началото. Протича в масовия случай като лек до среднотежък грип. Смъртността вече е нищожна и съизмерима с много други заболявания, които никога не са били повод за такова прекомерно настъпление на държавата срещу личната сфера и свободите на хората.

Който го е страх да не се зарази – да си слага ако иска и скафандър, а ако и това не го успокоява – да се затваря в мазето на тъмно. Не може държавата да продължава да тероризира обществото и да руши икономиката с ограничителни мерки, защото една шепа хора ги било страх да не хванат грип, пардон covid.

Прочее, казвал съм го многократно: един от фундаменталните въпроси в конституционната теория, който съм разглеждал и аз в мои научни публикации, е преодоляването на т.нар. нормализация на извънредността, която е опасност за свободата и демокрацията. С това понятие се обозначава необходимостта от безусловна отмяна на всички ограничения, въведени по време на извънредно положение, за които по правило в обществото се чуват гласове да бъдат оставени да действат в нормална ситуация „за по-сигурно“. Не трябва да допускаме такава нормализация на извънредността. Днес искат маски, утре ще поискат нови локдауни.

Не може мерките срещу една зараза, при това вече не толкова опасна, да са по-опустошителни за обществото и икономиката от самата зараза. А на онези, които ще кажат: „е, какво толкоз – маски в транспорта, то е за общо добро“, трябва да се каже ясно – като искате да се маймуносвате и държавата да ви третира като добитък – отивайте в Китай. Там хората никога не са познавали свободата и затова търпят всякакви извращения и репресии от държавата, като например да затвориш по домовете цял Шанхай,  с население над 26 млн., защото имало 3 случая на коviд и полицията да пребива всеки, който иска да излезе за храна. Тук не е Китай!

(От фейсбук, заглавието е на редакцията)

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар