Пак лъжа от ГЕРБ: Безплатните антигенни тестове се оказаха по 35 лв.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Антигенните тестове, които трябваше от петък да се правят безплатно в пунктове пред всяка държавна болница, не се оказаха съвсем безплатни. В социалните мрежи се разпространяват фактури за 35 лв. при вземане на проба.

Най-вероятно иде реч за зле проведена комуникация. Посланията са объркващи. На 3 ноември Министерството на здравеопазването цитира изявление на министър Костадин Ангелов, в което се казва, че тестовете “тепърва са в процес на договаряне”. Пак тогава той добавя, че контактен човек без проявени симптоми няма смисъл да се тества. В петък Ангелов пък съобщи, че тестовете ще са безплатни за хората.

В такъв дух, но и с нюанс накрая, че нещата още не са сигурни, го цитира подопечното му ведомство: „Пунктове за триаж и за изследване с антигенен тест вече са открили големи столични държавни болници като „Пирогов“, „Александровска“, „Св. Екатерина“ и „Св. Анна“. В момента тече организация за разкриване на пунктове и пред други държавни лечебни заведения в страната. На тези места граждани със симптоми на COVID-19 могат да бъдат консултирани и да им бъде извършено изследване с антигенен тест“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии в УМБАЛ „Св. Анна“. Антигенните тестове се закупуват от лечебните заведения и са безплатни за гражданите, като в най-кратки срокове Министерството на здравеопазването ще приключи и процедурите за закупуване на тестове и ще ги предоставя на болниците, разкрили съответните пунктове”.

В крайна сметка в петък на сайта на Александровска болница, на която Ангелов бе ръководител доскоро, се появи съобщение, че тестовете в изнесения пункт не се поемат от НЗОК и струват 35 лв. А лекар обясни пред “Нова телевизия”, че тестът е безплатен, но само ако нуждата за него е преценена от дежурния лекар.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар