Пак рокада: Държавна агенция „Технически операции“ има нов шеф – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) вече има нов шеф.

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев Бисер Борисов е освободен от длъжността заместник-председател на агенцията и е назначен за председател. Това става с указ на президента Румен Радев по предложение на Министерския съвет.

Предишният шеф на ДАТО Цветан Китов беше освободен от длъжност по предложение на служебното правителство. В мотивите за отстраняването му се посочва, че е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му.

Още в началото на мандата на първото служебно правителство вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че ДАТО, заедно с ДАНС, са подслушвали политици. Това дойде като потвърждение на изказване на съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов, че опозиционни политици са били подслушвани във времето около парламентарните избори през април. Малко по-късно Рашков обяви, че стотици български граждани са били подслушвани със специални разузнавателни средства по искане на специализираната прокуратура и с разрешението на спецсъда.
„Става дума за стотици български граждани, подложени на ограничение на техните права със специални разузнавателни средства. МВР са наблюдавали безучастно и някои служби като ГДБОП, дирекция „Вътрешна сигурност“ и ГД „Национална полиция“ са изпълнявали функциите на специализиран персонал на специализираната прокуратура. И са извършвали нарушения на закона за класифицирана информация – имената са разнасяни на листчета, които после са били унищожаване. Информацията не е била записвана надлежно както изисква законът“, заяви тогава пред депутатите Рашков.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар