Пак студен душ за г-н Лъжа! Докладът от ЕС ще бъде подложен на проверка в европарламента

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Спорните доклади за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) ще бъдат обсъдени днес следобед в Европарламента.

Комисията за гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи (LIBE) е насрочила дебат, който ще покаже дали евродепутатите са съгласни с изводите на Еврокомисията на Жан-Клод Юнкер, че България е изпълнила критериите за борба с корупцията на високо равнище и организирана престъпност, а Румъния се е провалила в съдебната реформа.

Действието на механизма може да бъде прекратено по решение на Еврокомисията, но тя реши да се допита до Европарламента въпреки липсата на такова задължение. Съгласно нейното решение от 2006 г. за създаването на МСП, тя е длъжна да се допита само до Съвета на ЕС (правителствата), който във формата си Съвет по общи въпроси (министрите на външните работи) също ще има такава дискусия.
Досега Европарламентът е приемал докладите на ЕК (които са 18 за 12 години) само за сведение. Възможно е обаче този път да има оживени дебати, защото дипломатите на десетина държави изразиха учудване и несъгласие с оценките на ЕК. В огласения преди две седмици доклад за България пише, че тя е работила последователно, за да изпълни последните 17 препоръки на Комисията от януари 2017-та година, което е достатъчно за покриване на шестте критерия, по които е наблюдавана от момента на присъединяването ѝ към ЕС.
За Румъния Комисията отбелязва, че има проблем с правосъдието и борбата с корупцията, като не са изпълнени препоръките в тези насоки в съответствие с доклада от миналата година.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар