Пластмаса

Пак тесла от “Промяната”: Поскъпват и пластмасовите прибори и съдове за храна

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От 1 януари поскъпват пластмасовите прибори и кутии за храна. 10 стотинки ще даваме за чаша и 25 стотинки за кутия, припомня БНР.  Търговците са длъжни да предлагат алтернативи на продуктите от пластмаса. Наредбата е в сила от 2021 г., приета е в съответствие с европейските изисквания за намаляване на въздействието на пластмасовите продукти.

Все още от хигиенна гледна точка не е позволено носенето на собствени съдове. Алтернатива са хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове. Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им.

Краен срок за тотална забрана не е предвиден, тъй като за някои продукти тя ще е неприложима. Идеята на законодателството е да бъде намалено потреблението във възможно най-голяма степен.

Кутиите за храна ще поскъпват с по 5 стотинки годишно до 2027 г., каза пред БНР Габриела Руменова от платформата “Ние, потребителите”. Според нея, когато не се предлагат алтернативи за потребителите, не се постига целта и този подход – без алтернативи, товари потребителите излишно.

Стои и въпросът дали таксуването на опаковките не дава възможност на търговските вериги и производители да печелят допълнително и кой ще гарантира дали няма да продължи ударно производството, независимо от ограничението “до изчерпване на количествата”, смята тя.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар