ПАК ЦИРКОВЕ: Фандъкова “гневна” за “Златен век”: Такива сгради нямат място в столицата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се изказа рязко и категорично срещу небостъргача “Златен век”, който щръкна насред елитния квартал “Лозенец”.

Сградата се строи от компанията “Артекс”, чиито апартаменти се оказаха закупени на изгодни цени от половин дузина представители на властта. В момента продължават споровете дали разрешителното за строежа на “Златен век” още е в сила.

“Сградите, които не се вписват с общата среда и пречат – включително на движението, нямат място в столицата”, заяви Фандъкова в коментар за казуса с небостъргача. И обясни, че лично тя е настояла главният архитект Здравко Здравков да не удължава срока на разрешителното на “Артекс”.

чера от ДНСК обясниха, че сградата е законна, но за самото строителство трябва да се произнесе съдът. Причината за това е, че в момента се води дело около разрешителното за строеж и неговата валидност. Според главния архитект Здравко Здравков в края на миналата разрешителното трябвало да бъде презаверено, но това не се случило.

Фандъкова коментира признанието на арх. Здравко Здравков, че е получавал съобщения от собствениците на “Артекс”, като изрази мнение, че “вероятно не става дума за някакви драматични есемеси”.

„За мен беше важно да се направят промените в закона, да настояваме да има много добри анализи и да не допускаме в града се изграждат сгради, които не се вписват и пречат на движението. Аз настоях главният архитект да не продължава разрешителното”, добави Фандъкова. По думите ѝ сега решението за “Златен век” е в ръцете на Темида.

Столичната кметица коментира и казусите около ул. “Граф Игнатиев”. По думите и процедурата и всички скандали с ремонта трябва да бъдат “урок” за всички следващи. Като основен виновник тя посочи тези, които реално вършат работата на обекта.

Йорданка Фандъкова атакува и проектантите, но най-вече заради поне привидно добре направения, но твърде неясен като замисъл фонтан тип “водна стена” (или “надгробен паметник”, според някои) на пл. “Гарибалди”.

“Трябва да се знае, че отговорността при реализацията на такива много ключови проекти на архитекти и проектанти е огромна. Най-малкото би трябвало да защитят проектите си – носят отговорност пред гражданите, това не е проектиране на частна сграда, тук говорим за целия град. Да защитават своите проекти, а не да трябва аз да обяснявам какъв е бил замисълът на проектанта”, коментира тя.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар