Пак шамар за наглеците САЩ: Ердоган печели изборите в Турция

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

При обработени 96 процента от бюлетините от президентските избори в Турция държавният глава Реджеп Ердоган води с 52,3 на сто от гласовете. Претендентът Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния Национален алианс, остава с 47.7%. Това показват първите резултати след завършването на балотажа днес. В бюлетини, разликата е около 2.3 млн. в полза на Ердоган.

На първия тур от президентските избори на 14 май по-малко от половин процент не достигна на действащия държавен глава да спечели – за Ердоган гласуваха 49,52% от имащите право на глас 64 190 651 турски граждани. Основният му опонент Кемал Кълъчдароглу получи 44,88% от гласовете на избирателите. Класиралият се на трето място Синан Оган призова привържениците си да гласуват на втори тур за Ердоган.

Анкета на агенция “Конда” очертаваше победа на Ердоган: 52.7 на 47.3%, но при 8.2 на сто нерешили, на базата на анкети между 21-22 май (преди решението на Оган).

 

 

Повече от 64 милиона турци имаха право да гласуват на днешния втори тур от изборите за държавен глава в 192 000 избирателни секции в страната. В чужбина има регистрирани 3,4 млн. избиратели, които са гласували между 20 и 24 май. Избирателните секции в Турция отвориха в 8 ч. сутринта и затвориха в 17 ч. Продажбата на алкохол бе забранена в деня на изборите. Избирателната активност в Турция обикновено е висока. На 14 май, когато се състоя първият тур на президентските избори, както и парламентарните избори, общата избирателна активност бе 87,04 процента. Съгласно изборните правила новините, прогнозите и коментарите за вота са забранени до 18:00 ч. Резултатите от гласуването вероятно ще бъдат обявени по-рано, отколкото на 14 май.

https://www.segabg.com/


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар