Палачото Плевнелиев обърна палачинката за ”Турски поток” и АЕЦ ”Белене”

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Трябва да се радваме за ”Балкански поток” и САЩ като добри приятели трябва да се радват за нас…

Трябва да се радваме за ”Балкански поток” и САЩ като добри приятели трябва да се радват за нас. Американски дипломат може да допусне грешка с изказване, че не вижда защо според дипломата тръба, която минава през Европа е лоша, коментира пред БНТ президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Той защити и строителството на АЕЦ ”Белене”.
По думите му, американците са наши стратегически приятели и ако искат да ни помогнат, те трябва да подкрепят една историческа промяна. България за първи път в своята история направи дълбока реформа в енергийния сектор и газовия сектор.

Относно това, дали попадаме ли в санкции на САЩ, Плевнелиев обясни, че в „Южен поток“ тръбите са били руски и Русия можела да ни прегази със своите тръби, но сега тръбите са наши.  Това не е само геополитически проект, но и пазарен проект, ние ще преценяваме каква газ да минава. Трябва да защитим своите интереси, смята политикът.  България строи тръби към всички съседи, може да купува и да продава от и на всички и създаваме газова борса, вече няма един монополист, добави той.

Плевнелиев коментира и АЕЦ „Белене“, той „винаги съм бил против АЕЦ „Белене“, ако не се направи на пазарен принцип и ако се прави с държавни пари.“  Но с новата зелена сделка на Европа и отварянето на нови пазари, електрически коли и за да затворим ТЕЦ- овете и изчистим въздуха ни трябва електричество и за да преминем към чиста енергия ние трябва да се откажем от въглищата, обясни той.

Копаем въглища с ниско качество, които замърсяват, България има амбицията да изчисти въздуха за децата си и да преквалифицира миньорите. Българските политици трябва да са честни и да кажат, че с въглища не може и може АЕЦ и именно за това по-доброто решение, но ако стане на пазарен принцип, обясни Плевнелиев.

За напрежение в Близкия изток, то обясни, че за първи път се създава ситуация, в която сътрудниците и партньорите на САЩ не знаят какво се случва, САЩ не се консултира и правят едностранно каквото си искат. „Тръмп действа импулсивно, донякъде непрогнозируемо и това създава огромен проблем“.

Не може просто така да решиш да убиеш някакъв ирански генерал, при Обама е различно, защото Осама Бин Ладен е издирван и признат терорист. Касем Солеймани не е присъствал сред имената на организаторите на атентата в Сарафово, Бургас посочи Плевнелиев и добави, че е виждал документите и там има други имена.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар