Палячовците ГЕРБ с ново позор: Наричат президента “срам и позор“ и го призовават да не се кандидатира за нов мандат

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В декларация от парламентарната трибуна ГЕРБ призова президента Румен Радев да не се кандидатира за нов мандат и го обвини за търговия с влияние.

“Г-н Радев, вие сте срам и позор за страната ни, а сте зинал за власт в току-що съвзела се от комунизма България. Като хора с повече опит в политиката ви призоваваме да се смирите и най-почтено да оттеглите заявката си за втори мандат. Четири години стигат, г-н президент”, каза Спас Гърневски, който прочете декларацията.

Партията цитира разследването на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която препоръча на МВР да върне 6 млн. евро на ЕС заради нарушения при купуването на високопроходими автомобили.

ГЕРБ посочва за виновен президентския съветник Пламен Узунов, който по време на поръчката е служебен министър на вътрешните работи. Според партията на Борисов е ясно кой е манипулирал поръчката, която е злепоставила страната ни.

“Какъвто чорбаджията, такива и ратаите”, каза Гърневски за служебното правителство на Огнян Герджиков. Той попита докога “разюзданото президентство” ще руши авторитета на европейска България.

В декларацията се описва и проваленото посещение на Румен Радев в Естония заради скандал, че е бил контактен на заразен с коронавирус. Според ГЕРБ президентът е излъгал за контакта си и заради това е “изгонен като бездомно куче” и направил “за резил” България.

В отговор Крум Зарков от БСП призова да се пази авторитета на институциите.

Преди ден президенството настоя за “пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо”.

Президентството напомни, че като служебен министър Пламен Узунов не е сключвал договора за джиповете, а той е бил подписан от правителството на ГЕРБ. Институцията казва, че процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е стартирана през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи.

Президентство казва, че в началото на февруари 2018 г. Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция, но тогавашното ръководство на МВР е пренебрегнало препоръката и е подписало договора.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар