Панорама на Хосе Луис Герин в Седмицата на испанското и иберо-американското кино – Култура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Настоящото 24-то издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино ще предложи на своите почитатели среща с испанския кино режисьор Хосе Луис Герин. За него филмовата гилдия твърди, че със съзерцателния, интелектуален и иновативен подход, който прилага в създаването на творбите си, Герин е променил динамиката в създаването на документално кино в наши дни.

Филмовият режисьор пристигна у нас на 6 юни по покана на Институт Сервантес. Той ще представи най-новия си филм “Академия на музите” лично на публиката в кино “Люмиер Лидл” на 8-ми юни. Според критиците лентата е поредното доказателство, че Герин е майстор в артикулирането на желанието. Главният герой във филма е реален университетски преподавател, чиято цел е да възроди света чрез поезия. Противоречивите му подходи във воденето на класовете обаче провокират поредица от ситуации, доминирани от езика и желанието.

Панорама на Хосе Луис Герин в Седмицата на испанското и иберо-американското кино

Роден в Барселона (1960), испанският режисьор Хосе Луис Герин не е учил кинематография. Той е един от най-интересните и нестандартни съвременни европейски кинорежисьори.  Филмите му се отличават с поетични препратки, акцент върху емоциите и размислите, връщат зрителя към детството. Обича да смесва фикция и реалност. Според Герин: “Да гледаш и да правиш кино е като да четеш и пишеш”.

Панорама с документални филми на режисьора Хосе Луис Герин може да гледате всеки ден от 6-ти до 9-ти юни, от 19.00 ч., в културен център “Червената Къща”, с вход свободен. Заглавията, които българската публика ще може да види са: Innisfree (“Тихият човек”), En Construccion (“В строеж”), Unas fotos en la ciudad de Sylvia (“Снимки в града на Силвия”), Recuerdos de una manana (“Спомени от едно утро”) и Dos cartas a Ana (“Две писма до Ана).

На 7-ми юни Хосе Луис Герин представи и филма En Construccion (2001), отличен със специалната награда на журито на San Sebastian Festival, награда “Гоя” за най-добър документален филм, награда на Spanish National Cinematography Prize и FIPRESCI Prize of the International Critics.

Филмът проследява как строежът на нов жилищен блок в един от бедните квартали на Барселона ще окаже влияние на хората от квартала. Сюжетът проследява всички случки от строителната площадка и историите на хората, които минават през нея. En Construccion e oпит за вливане  и документиране на живота на хората от квартала, нарушаван от оглушителния трясък от срутване на сгради.

За фестивала

Седмицата на испанското и иберо-американското кино се провежда традиционно в началото на месец юни вече 24 години под егидата на Посолство на Кралство Испания, със съдействието на Институт Сервантес, Национален дворец на културата и на дипломатичестките мисии на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Куба, Еквадор и Чили.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар