Папа Франциск отмени пътуването си до Дубай за климатичната конференция

Папа Франциск отмени пътуването си до Дубай за климатичната конференция

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Папа Франциск отмени планираното си пътуване за конференцията на ООН за климата КОП28 (COP28) в Дубай, поради продължаващо грипно заболяване и възпаление на белите дробове, съобщи Ватиканът, цитиран от Ройтерс и БТА.

По план папа Франциск, който следващия месец навършва 87 години, трябваше да започне тридневното си посещение в Дубай на 1 декември – въпреки неотдавнашните грипоподобни симптоми, причинени от възпаление на белите дробове.

Това е вторият случай, когато папата отменя или отлага пътуване в чужбина по здравословни причини. За първи път това стана през 2022 г., когато му се наложи да отложи планирано посещение в Конго и Южен Судан заради възпаление на коляното, въпреки че успя да осъществи пътуването по-рано тази година.

Конференцията на ООН за изменението на климата през 2023 г. в Дубай може да бъде повратна точка в енергийния преход, заяви папа Франциск, цитиран от италианската новинарска агенция АНСА.

“Ако вярваме в способността на човешките същества да надхвърлят дребните си интереси и да мислят в голям мащаб, не можем да се откажем да мечтаем, че #COP28 ще доведе до ускоряване на енергийния преход”, каза вчера папата в социалната медия “Екс”.

“Тази конференция може да бъде повратна точка”, добави папата.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни днес съобщи, че Франциск се подобрява от грипа и възпалението на дихателните пътища.

“Папа Франциск прие, макар и с голямо съжаление, молбата на лекарите и поради това пътуването е отменено”, каза говорителят.

Франциск превърна опазването на околната среда и зеления преход в централна тема на своя понтификат. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар