Папа Франциск празнува 85-ия си рожден ден с поглед към историята

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Папа Франциск днес празнува 85-ия си рожден ден. Тази годишнина е още по-забележителна, предвид пандемията от коронавирус и операцията на червата, която претърпя през лятото. А също така и тежестта на историята: неговият предшественик се оттегли от Светия престол на същата възраст, а последният папа, който е живял повече от 85 години, е бил Лъв XIII, който е оглавявал Римокатолическата църква преди повече от век и е починал на 93-годишна възраст през 1903 година, пише Асошиейтед прес.

Въпреки това Франциск продължава уверено напред. Неотдавна той се завърна от пътуване до Кипър и Гърция, предизвикало голямо оживление, след като преди това, във връзка с борбата срещу ковид пандемията, той посети Ирак, Словакия и Унгария. Преди време той стартира и безпрецедентни двугодишни консултации с редовите католици по въпроса как Църквата да стане по-близка до миряните. Папа Франциск не показва никакъв знак за забавяне на кампанията си да направи света след КОВИД-19 по-устойчив в екологичен план, по-справедлив икономически и да се превърне в едно братско място, в което бедните имат приоритет.

От последния му рожден ден насам светият отец разпореди 10-процентно орязване на заплатите на всички кардинали и намали в по-малка степен заплатите на служителите във Ватикана в опит да овладее бюджетния дефицит на Ватикана, който възлиза на 50 милиона евро. За да се бори с корупцията, той наложи горна граница от 40 евро на стойността на подаръците, които могат да получават служителите на Светия престол.

Той прокара закон, който позволява кардинали и епископи да бъдат наказателно преследвани от ватикански съд, който се ръководи от светски лица, а така подготви сцената за вече текущия важен съдебен процес срещу някогашния му близък съветник кардинал Анджело Бечу, който е обвинен във финансови злоупотреби.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар