Папа Франциск: Светът е във война, но тя не е религиозна

Бежанци, Ислям, Общество, Политика, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Папа Франциск 1Главата на Римокатолическата църква заяви, че светът е във война, но причината не е религията.

Папа Франциск направи изявление пред журналисти на борда на самолета по време на полета си за Краков, Полша, ден след като ислямисти заклаха католически свещеник във Франция.

„Не трябва да се боим да кажем истината, светът е във война, защото загуби мира”, каза папата, който ще участва в Световните дни на католическата младеж в Полша.

„Когато казвам война, говоря за война на интереси, пари, ресурси, не за религия. Всички религии са за мир, други искат война”, изтъкна папа Франциск. Папата ще участва в Световните дни на католическата младеж в Полша.

Папа Франциск 2Той също така призова поляците да приемат в страната си хората, които бягат от конфликти. Изказването му е в контраст на политиката на дясното правителство в страната, което отказа да приеме бежанци.

Папата призова за „дух на готовност за прием на тези, които бягат от войни и глад, както и за солидарност към тези, които са лишени от основните им човешки права, в това число и правото да изповядват вярата си свободно и сигурно“.

По време на престоя си в Полша папата ще трябва да се изправи пред местното духовенство, което до голяма степен не изразява съгласие с променените възгледи на Ватикана, най-вече по отношение на отварянето на вратите на църквата за вижданите преди като грешници самотни майки, разведени двойки и хората, сключили повторно брак.

В рамките на посещението си в Полша Франциск ще се срещне и с оцелели от нацисткия лагер на смъртта „Аушвиц“. Той също така ще проведе молитва в памет на загиналите над 1,1 млн. души в лагера, преди да завърши петдневната си визита с бдение и служба. /АФП

Източник: БГНЕС

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар