Папа Франциск спази отново ритуала: Изми нозете на 12 затворнички (снимки)

Папа Франциск спази отново ритуала: Изми нозете на 12 затворнички (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Папа Франциск, който е известен със загрижеността си към затворниците, изми днес нозете на 12 затворнички, като част от ритуал, с който се отбелязва Велики четвъртък, предаде Франс прес.

Папата посети женския затвор “Ребибия” в североизточната част на италианската столица този следобед. Той вече е извършвал този ритуал там през 2015 г., но за първи път сега той мие краката на затворнички.

Седнал в инвалидна количка, Светият отец изми краката на всяка от 12-те затворнички, някои от които се просълзиха. После той избърса с кърпа нозете им, които накрая целуна, добавя БТА.


Снимка: AP/БТА

Осемдесет и седем годишният папа изглеждаше в добро здраве, въпреки че през последните дни здравословното му състояние даваше повод за безпокойство поради повтарящи се инфекции, които на няколко пъти му попречиха да прочете проповедите си.

“Всички ние преживяваме малки и големи неуспехи”, каза папата в импровизирана проповед по време на литургията, отслужена в двора на центъра за задържане, където са затворени около 370 жени.

Измиването на нозете е “жест, който ни призовава да служим на другите”, добави той като преди ритуала се ръкува със затворничките.


Снимка: AP/БТА

В християнската традиция Велики четвъртък е денят, в който Христос измива нозете на апостолите си по време на Тайната вечеря. Ритуалът се е запазил в цялото християнство, с изключение на някои клонове на протестантството, посочва АФП.

Той е основен момент от Страстната седмица, която отбелязва последните дни на Христос преди възкресението му.

От избирането му през 2013 г. за глава на Римокатолическата църква папа Франциск на няколко пъти посещава затвори и бежански центрове на Велики четвъртък, където измива нозете на бивши мафиоти, болни и маргинализирани хора.

Утре вечерта той ще оглави възстановка на Кръстния път в Колизеума – събитие, на което той не успя да присъства през 2023 г. по здравословни причини, отбелязва АФП.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар