Парапланерист посрещна Нова година, бедствайки на каменист бряг между Балчик и Каварна

Парапланерист посрещна Нова година, бедствайки на каменист бряг между Балчик и Каварна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Варненски парапланеристи посрещнаха новата година със спасителна акция. Колегата им Валери Китанов паднал с парапланер на каменист бряг между Балчик и Каварна на първи януари и е бедствал две денонощия, преди да бъде открит.

Мъжът е загубил контрол във въздуха заради лошото време. Открили го в хипотермия, силно дехидратиран и със счупени крака, но вече е в добро състояние.

Спасителната операция започва около полунощ на 2 януари, предава БНТ.

“Един от парапланеристите беше пуснал пост, в който се издирва Валери Китанов. След това се свързах с двама от тях – Митака и Слави, и оттам нататък започна доста сериозна организация”, споделя Георги Тодоров.

Става ясно, че парапланеристът е избрал неподходящо място за летене, кацнал е аварийно и с голяма скорост заради силния вятър.

“Той бил на безлюдно място, бедствал е, ако е било лятото да има някоя лодка нещо да го види, но зимата просто нямало е кой как да го види”, казва Станислав Стоянов – Слави.

Валери Китанов преценява, че не може да се качи обратно и тръгва към колата си по брега. Изминава към 400 метра със счупени крака, и стига до място, където може да бъде видян по-лесно.

“Той е долазил, буквално е лазил, дори не знам дали на четири крака или е лазил като десантчик”, обяснява Митко Павлов.

“Там е скала до скала и има дори един нос, как го е заобиколил, представа нямам, защото там вече е дълбоко и доста сложно”, добавя Красен Якимов.

“Той се е справил твърде добре и ние коментирахме, че в тази ситуация бихме били в по-лошо състояние, отколкото беше той”, споделя още Митко Павлов.

Пострадалият парапланерист е в добро състояние, в понеделник му предстои операция на петата.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар