Париж блокира фалшив сайт за набиране на доброволци за Украйна

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Френските власти разкриха уебсайт, съдържащ фалшиво съдържание за набиране на френски доброволци за войната в Украйна, съобщи министерството на отбраната в Париж, цитирано от БНР.

Сайтът е свален от френските служби, съобщи анонимен правителствен източник пред АФП, без да дава допълнителни детайли за естеството на операцията.

Уебсайтът, който вече не е достъпен, посочва, че 200 000 французи били приканени към военна служба в Украйна, като имигрантите били с приоритет.

Линк към сайта, който наподобява истинския портал за набор на военни във френската армия, бил публикуван в социалната мрежа Х, бивша Туитър.

Този фалшив правителствен сайт е бил препостван от недоброжелателни акаунти като част от дезинформационна кампания“, съобщи министерството.

Заподозрени не се посочват, но според правителствен източник на АФП сайтът е има знаците на руски или прорурски усилия за дезинформационна кампания, твърдяща, че френската армия се готви да изпрати военни в Украйна”.

Еманюел Макрон заяви миналия месец в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж, че изпращането на западни войски в Украйна “не бива да се изключва”.

След това Русия обяви, че разполага с информация, че Франция вече подготвя военен контингент, който да бъде изпратен в Украйна, като на първоначалния етап той ще възлиза на около 2000 души. Това го каза Сергей Наришкин, ръководител на руската Служба за външно разузнаване (СВР), цитиран от ТАСС.

Междувременно министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба обясни, че дори в Украйна да бъдат пратени чужди войски, те няма да участват в активни бойни действия.

Когато Макрон заговори за изпращане на войски в Украйна, европейските лидери бяха обхванати от паника. Макрон имаше предвид само възможността за обучение на украински войници директно в Украйна, а не извън страната, както се случва сега“, цитира думите на Кулеба италианският вестник “Ла Стампа” (La Stampa).

Украинският министър допълни, че Киев никога не е отправял искане за изпращане на хора.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар