Френският премиер се кани да наложи дигитална преграда пред децата до 15 г.

Париж настъпи Льо Пен: А дали войниците на Путин не са вече във Франция

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Струва си да се попитаме дали войниците на Владимир Путин не са вече във Франция, заяви днес френският премиер Габриел Атал, имайки предвид лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Льо Пен коментира думите на президента Еманюел Макрон, че не изключва изпращането на западни войници в Украйна, макар президентът на Френската република да призна, че няма консенсус по въпроса.

“Еманюел Макрон прекрачи още една линия по пътя към войната и направи така че над 70 милиона французи да надвисне екзистенциална заплаха”, каза Марин Льо Пен.

“Казват ми, че това е в интерес на човечеството. Кое е обаче това божествено право, по силата на което Франция ще изпраща войници да защитават всички справедливи каузи на света, докато единствената съществуваща световна империя, Съединените щати, отказват да направят това, вместо нас”, попита с ирония крайнодясната лидерка.

“Вие чакахте първата възможност да ни припомните на кого сте вярна всъщност и да покажете истинското си лице”, включвайки се в задочен спор с Льо Пен премиерът Атал.

Френският премиер заяви още, че “когато четем разследванията, които се правят”, като например това на в. “Вашингтон пост” от 30 декември за предполагаемите контакти на политическата сила на Льо Пен “Национален сбор” с Москва с цел отслабване на подкрепата за Украйна, “си струва да се попитаме дали войници на Владимир Путин не са вече в нашата страна”.

“Говоря за Вас и за Вашите войници, госпожо Льо Пен”, поясни Атал.

“Като погледнем Вашите позиции в сегашно и минало време, виждаме, че Вие се бяхте обявили за военен съюз с Русия”, като това “беше само преди две години: това фигурираше във Вашата програма за президентските избори”, изтъкна премиерът Атал.

“Ако Ви бяха избрали през 2022 г., щяхме да доставяме военна помощ на Русия, за да смаже Украйна, това е действителността”, каза още Габриел Атал.

Същевременно външният министър Стефан Сежурне внесе малко яснота във връзка с думите на Макрон.  

Това, че западни войници може да присъстват в Украйна, не означава, че те ще участват в конфликта.

С оглед на руската агресия Западът трябва “да предвиди нови действия в подкрепа на Украйна”, като може да става дума за разминиране, за помощ в сферата на киберсигурността и за “производство на оръжия (…) на украинска територия. За извършването на част от тези действия може да е необходимо присъствие на украинска територия, но това няма да означава участие в конфликта”, отбеляза Сежурне.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар