Никола Минчев: Ако оставката на Стефан Янев дойде в НС, ще я разгледаме

Парламентарен абсурд: ПП опита да избере шеф на комисия без мнозинство

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Народното събрание продължава упорито да се заплита в спорове за енергетиката, въпреки очевидната си неспособност да ги разреши. Днес беше създадена поредна анкетна комисия, която да се занимава с такива въпроси. Този път беше удовлетворено искане на ДПС депутатите да проучат свързаните с Русия проекти за газопроводи „Южен поток“ и „Балкански поток“, както и междусистемната газова връзка с Гърция.

Това, което предизвика скандал в пленарната зала, беше начинът, по който управляващите от ПП опитаха да прокарат председател на комисията. За такъв шефът на парламента Никола Минчев обяви кандидата на формацията Иван Манев. Абсурдното беше, че той не събра мнозинство в своя подкрепа.

Вълната от критики от опозицията, включително от напусналата четворната коалиция ИТН, принуди Минчев да отстъпи. Завъртя се въртележка от процедури и номинации – всичките неуспешни. Председател на новата комисия не беше избран. Накрая вероятно самият Минчев ще трябва да открие първото й заседание.

ОТНОВО И ОТНОВО

Това е втората анкетна комисия, която се захваща с руския природен газ. Миналия месец беше сформирана такава, която да проучи казуса със спрените руски газови доставки за страната, както настоя ГЕРБ-СДС.

Парламентът ще се захване с проучване на обстоятелствата около спрените руски газови доставки. Това стана възможно, след като пленарната зала днес одобри създаването на временна анкетна комисия по

И нещо по-абсурдно – това е четвъртата анкетна комисия в този парламент, посветена на енергетиката. Първо беше създадена временна комисия за справяне с енергийната криза и последиците от нея. Тя беше ръководена от управляващите, но не произведе никакъв финален доклад, заради което стана предмет на постоянни подигравки от страна на опозицията към мнозинството. Наскоро пък беше сформирана комисия, която да проучи меморандума, подписан от правителството с офшорните компании Gemcorp и IP3 Corporation, засягащ потенциални инвестиции за 1 милиард долара в българската енергетика.

Управляващите се подадоха на натиска на ГЕРБ-СДС парламентът да разгледа случая „Gemcorp“. Днес депутатите в пленарната зала одобриха създаването на нова временна комисия по предложение на бившите

Това трескаво редуване на комисии със съмнителна ефективност показва само колко политизирани са енергийните въпроси.

ОБИДЕНИ ОТ СПЕКУЛАЦИИТЕ

Зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов обяви от парламентарната трибуна, че мотивът движението да поиска поредната комисия е „грубата спекулация“, че то има нещо общо с руските газови проекти. Като източник на подобни твърдения той посочи директно премиера Кирил Петков, както и любимата мишена на ДПС – кръгът „Капитал“. „Целта на работата на тази комисия е премиерът да спре да лъже по адрес на ДПС, заедно с кръга „Капитал“. Не го крием“, подчерта Анастасов.

Дебат по предложението на практика нямаше. Единствено Георги Ганев от ДБ посочи, че кръгът от въпроси, които ДПС настоява комисията да разгледа, е прекалено широк, особено за едномесечен срок на работа, както е планирано. Нямаше разногласие за създаването на комисията и избора на състава й – при гласуването предложението получи подкрепата на всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ-СДС, която отсъстваше от пленарната зала, и „Възраждане“, която се въздържа.

БОРБА ЗА ПОСТА

Същинската драма настъпи, когато трябваше да бъде избран председател на комисията. От ДПС твърдяха, че като вносители, те трябва да излъчат депутата, който да я оглави. За целта номинираха Станислав Анастасов. От ПП обаче не бяха склонни да отстъпят ръководната позиция, макар че не посочиха защо я искат. Управляващите издигнаха кандидатурата на Иван Манев.

Това обезпокои ДПС. Депутатите на Ахмед Доган първо настояха да се отложи гласуването, докато колегите им от ГЕРБ-СДС не влязат в залата. Искането им не беше прието и тогава депесарите поискаха почивка.

След прекъсването герберите бяха по местата си. До гласуване на номинациите обаче отново не се стигна, тъй като този път бившите управляващи поискаха почивка.

ПОРЕДНО ЗАПЛИТАНЕ

Когато гласуванията започнаха, се стигна до големия абсурд. Първо беше гласувана номинацията на Иван Манев. Тя получи подкрепата само на ПП, БСП и ДБ – новата управляваща коалиция, което се оказа недостатъчно. Депутатите от ИТН отказаха да гласуват с бившите си съюзници. Кандидатурата на Анастасов обаче също се провали, тъй като зад него застанаха само ДПС и ГЕРБ-СДС.

Тогава председателят на парламента Никола Минчев реши да обяви Манев за избран председател, въпреки че залата не го подкрепи. Като аргумент Минчев изтъкна, че той е получил повече гласове от Анастасов.

Това предизвика буря от критики от страна на опозицията, включително ИТН. Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС поиска Минчев да анулира процедурата, тъй като и двамата кандидати не са получили необходимото мнозинство. Според Атанасова парламентарните групи трябва да излъчат други номинации.

Ива Митева от ИТН, която е бивш председател на парламента, изтъкна, че едно предложение се смята за прието, когато за него са гласували повече от половината присъстващи депутати, освен ако конституцията не е предвидила друго. „Ако и двамата не са постигнали 50% плюс 1 от гласувалите, няма как да обявите единия, защото така сте решил. Кое е толкова сложно“, укори Митева Минчев.

Герберите използваха случая, за да прокламират и края на управляващото мнозинство в Народното събрание, както и на неговите аспирации. „Този парламент, ако иска да оцелее още няколко дни, ще се управлява с консенсус. Няма вече да има доминация, защото няма мнозинство. Няма да назначите шеф на КПКОНПИ, който вие сте решили. Няма да приемете закон за КПКОНПИ, както сте решили“, заяви депутатът от формацията Радомир Чолаков.

Председателят на Народното събрание усети, че нещата не вървят добре, и даде поредната почивка, за да се изясни казусът.

КАНДИДАТИ НА ВЪРТЕЛЕЖКА

След прекъсването Минчев призна, че е допуснал грешка, и стартира нова процедура за избор на председател на комисията. От това се възползва първо „Възраждане“, която издигна депутата си Искра Михайлова. После и ГЕРБ-СДС, която номинира Жечо Станков.

От ПП излязоха с компромисно предложение – вече издигнатите, но неуспели кандидати Манев и Анастасов да станат съпредседатели. Идеята дойде от шефа на парламентарната група на ПП Андрей Гюров, който сега допусна, че и опозицията трябва да има участие в ръководството на комисията. Десислава Атанасова обаче възрази с мотива, че одобреното решение за създаване на комисията изобщо не предвижда подобно съпредседателство. Същото посочи и Никола Минчев.

От ПП усетиха поредната си грешка и направиха ново предложение – депутатът от формацията Петър Куленски. А депесарите издигнаха колегата си Рамадан Аталай.

Нито една от многобройните кандидатури обаче не получи достатъчно подкрепа. Просто отдлените лагери в парламента се елиминираха един друг при всяко гласуване. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова да се прекрати процедурата, а председателят на парламента временно да ръководи комисията, докато членовете й изберат кой да я оглави.

Минчев обаче предпочете друг вариант – да се издигат номинации от останалите членове на комисията. Само „Възраждане“ обаче се отзова, като предложи депутата си Георги Георгиев. Очаквано, останалите парламентарни групи не го подкрепиха и процедурата отново се провали.

Не се разбра какво смята да предприеме Никола Минчев, но вероятно ще се принуди да следва варианта, представен от ДПС.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар