Гълъб Донев

Парламентът да припознае служебния кабинет на Радев и той да управлява до Коледа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако взривоопасната конфигурация в парламента не успее да състави работещо правителство, възможно ли е служебният кабинет с премиер Гълъб Донев, назначен от Румен Радев, да работи като редовно правителство до следващите извънредни избори?

Подобен авариен сценарий, оказва се, е бил лансиран от политолози

дълго преди 2 октомври, когато прогнозите за поредния вот са показали, че новата конструкция на парламента ще е още по-нестабилна.

Той обаче не е бил огласяван, тъй като категорично е бил отхвърлен от държавния глава. Вестник “24 часа” пише, че е научил за тази идея, търсейки коментари за сценария, при който служебното правителство на Гълъб Донев, подготвящо новия бюджет за внасяне в парламента, както и законите, които са необходими по плана за възстановяване – без които няма да получим от Брюксел обещаните милиарди, остава като редовно правителство до следващия вот.

Реализирането на подобен сценарий при възможни нови избори най-рано март-април би спестило най-вече поредна кадрова метла в администрацията, която и без това спря да работи. А такава неминуемо ще последва, ако се назначи коалиционно или програмно правителство с къс хоризонт.

А ако бюджетът и законите, необходими да получим европейските пари, са програмата максимум на подобен кабинет, то и в момента министрите на Гълъб Донев се занимават с тази важна материя, освен че подготвяха изборите за 2 октомври.

Според основния закон на страната, казват опитни юристи – бивши конституционни съдии,

е напълно допустимо служебното правителство да продължи за определен срок като редовно

Но при всички случаи една от парламентарно представените партии, която получи мандат за излъчване на кабинет, трябва да го внесе за гласуване в Народното събрание.

Например, рулетката с мандатите стига до най-малката и нова партия “Български възход” на Стефан Янев и той предлага депутатите да гласуват мандат за определен срок на действие за екипа на Гълъб Донев, след което да се върви към избори рано напролет.

Това е трудно осъществим вариант, скептичен е бил обаче самият Янев пред “24 часа”. Според него едва ли и другите политически сили биха приели подобно предложение, защото това би направило президента непосредствен играч в парламента като 8-а сила. “Това е изцяло нова конструкция, не знам доколко е конституционна или не, но ми се струва по-скоро невъзможна”, коментира лидерът на “Български възход”. Но уточни, че говори от свое име, а решенията в коалицията се взимат заедно.

“Теоретично подобен вариант е възможен”, коментира  преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Как точно може да стане това?

Партията – първата, втората или третата, която ще получи мандат, трябва да номинира Гълъб Донев за министър-председател. Тогава отива при президента Румен Радев, който връчва на него проучвателния мандат за съставяне на правителство. А от своя страна Донев предлага същите хора за министри, и парламентът ги гласува.

Разбира се, всичко това минава през политическо съгласие – между парламентарните сили и държавния глава, които предварително да договорят, че това е аварийният изход за държавата насред задълбочаващите се кризи.

Според доц. Киселова не трябва да се бърза с връчването на мандата, а преди това да се проведат разговори.

Неофициално източник от служебното правителство отхвърли категорично подобен сценарий, защото той би бил единствено и само в полза на партиите, които влязоха в парламента. Според него те ще започнат светкавично нова предизборна агитация, но този път от парламентарната трибуна. И тя неминуемо ще бъде на гърба на Румен Радев, без да решават краткосрочните проблеми на българите с инфлацията, доходите, сметките за отопление.

Съпредседателят на “Промяната” Асен Василев още в неделя обеща сериозен парламентарен контрол за служебните министри, за да провери как са действали след тяхното правителство.

Затова и е възможно основните политически сили – ГЕРБ, “Продължаваме промяната”, ДПС, БСП, “Възраждане”, “Демократична България” и “Български възход”, ако не могат да намерят и подкрепят работеща формула за изпълнителната власт, да предложат на Румен Радев просто да се удължи животът на служебното правителство.

Единият вариант е просто всички политически играчи да се разберат, ако няма начин за съставяне на редовен кабинет, да не се бърза с разпускането на новоизбраното 48-о народно събрание. И да се тупа топката, така че депутатите да гласуват нужните закони, като през това време настоящият кабинет “Донев” продължава да упражнява изпълнителната власт.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар