Парламентът на Молдова утвърди Наталия Гаврилица за нов премиер на страната

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентът на Молдова утвърди днес предложеното от президентката Мая Санду прозападно правителство, след като нейната Партия на действието и солидарността спечели предсрочните избори през юли с обещания за изкореняване на корупцията и подобряване на връзките с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Парламентът одобри номинираната от Мая Санду за нов премиер на страната Наталия Гаврилица с гласовете на 61 депутати в 101-местния законодателен орган. Лидерите на Блока на комунистите и социалистите, който има 32 места в парламента, обявиха, че преминават в опозиция и не гласуваха за правителство. То не получи подкрепата и на шестимата депутати от партия „Шор“.

В правителство броят на министерствата се увеличава от 9 на 13. Министерствата на икономиката и на инфраструктурата се разделят на две; ресорът селско стопанство се отделя от регионалното развитие, здравеопазването – от труда и социалната защита, а просветата и културата – от изследванията. Въвеждат се постове на четирима вицепремиери: по реинтеграцията (с отцепилата се Приднестровска област), по външната политика, по икономиката и по цифровите технологии.

Кабинетът е съставен предимно от представители на управляващата Партия на действието и солидарността и от приближени на президента Мая Санду. 

По време на дебатите представителите на опозицията разкритикуваха както състава, така и програмата на кабинета, отбелязвайки, че в нея има много обвинения срещу политическите опоненти, констатации за корупция и нарушения на законите, но почти никъде не се казва как ще бъдат постигнати заложените в нея цели и откъде ще дойдат парите за осъществяването на тези планове.

 

 

 

„Благодаря ви за подробния отчет за това, как управляващата през последните 12 години коалиция от проевропейски партии унищожи страната. Искам да припомня, че и президентът, и премиерът, и много министри тогава бяха в състава на правителствата, сформирани от тази коалиция“, коментира Гаврилица отчета на представителя на Блока на комунистите и социалистите Елена Бондаренко.

Програмата на новото правителство, озаглавена „Добри времена за Молдова“, включва няколко приоритета: реформа в правосъдната система, изчистване на държавните институции от корупционните схеми, привличане на инвестиции, създаване на добре платени работни места, повишаване на пенсиите и социалната подкрепа, както и борба с пандемията. Основен акцент в нея бе поставен върху осъществяването на пакета от антикорупционни мерки, като премиерът обеща „конфискация на натрупаното по корупционен път“ и с тези пари да бъдат „ремонтирани училища, приюти, културни домове и пътища“.

Гаврилица обеща да възстанови външното финансиране на страната, да привлече инвестиции, да повиши доходите на населението и да осигури социалната защита на най-уязвимите категории граждани, подкрепа на малкия и среден бизнес, развитие на инфраструктурата в регионите. Правителството ще провежда „активна и достойна външна политика, чиято основна цел ще бъде икономическият интерес на страната“. Като приоритетни области премиерът определи интеграцията в ЕС, както и развитието на отношенията с основните партньори – Румъния, Украйна, САЩ и Русия.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар