Парламентът на Южна Африка беше опустошен от пожар

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Голям пожар нанесе сериозни щети на сградата на парламента в южноафриканския град Кейптаун, съобщи БНР. Видеозаписи показаха облак черен дим, изпълващ небето, и огромни пламъци, излизащи от покрива на сградата. Няма пострадали хора.

Президентът Сирил Рамафоса посети мястото и нарече случилото се „ужасно и опустошително събитие“.

Един мъж е бил задържан и разпитан от властите, каза президентът и добави, че пожарогасителната система на сградата не е функционирала правилно.

Десетки пожарникари се борят с огъня. Съобщено беше, че пламъците са тръгнали от офисите на третия етаж и бързо се разпространили към залата на Националното събрание – долната камара на парламента.

Все още не е ясно какво е причинило избухването на пожара, само часове след държавното погребение на архиепископ Дезмънд Туту в катедралата Сейнт Джордж, близо до парламента.

Служители на пожарната и спасителната служба казаха, че може да са необходими още няколко часа да потушат напълно огъня заради килимите и дървените подове в сградата

Властите съобщиха, че покривът над старата зала е „изчезнал напълно“, но още не са оценени по-нататъшните щети вътре в самата зала.

Министърът на общественото строителство и инфраструктурата Патриша де Лил коментира:

„Това е много тъжен ден за нашата демокрация, защото парламентът е домът на нашата демокрация. Парламентът също така е стратегическа ключова точка. Всички въпроси ще бъдат разследвани. Полицията вече започна разследването, съдебна медицина е тук. Засега не можем да ви кажем откъде точно е тръгнал огънят“, посочи Де Лил.

Парламентът на Република Южна Африка в момента не заседава заради празниците.

Сградата в Кейптаун се състои от три части, като най-старата датира от 1884 г. В по-новите части, построени през 20-те и 80-те години на миналия век, се помещава Националното събрание.

Миналата година пожар опустоши част от библиотеката на университета в Кейптаун, която беше дом на уникална колекция от африкански архиви.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар