Парламентът прие седмичната си програма, заседанието започна със спор по дневния ред

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатите започнаха днешното пленарно заседание със спор по дневния ред. Поводът беше включването за разглеждане на законопроекти за промени в Изборния кодекс. Предвижда се това да бъде точка втора в петък, след провеждането на редовния парламентарен контрол.

Още преди да бъде гласуван дневният ред, Милен Матеев от парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ заяви, че не може в петък да се разглеждат законопроектите за изменения в Изборния кодекс. Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на ДПС Йордан Цонев каза, че точката трябва да остане. Той заяви, че още от миналия парламент Матеев е приел за своя кауза Изборният кодекс да бъде бавен и да не се разглеждат промените.„Да бъде бавен изборният кодекс иска да бъде бавен и замитан. Бяха събрани хиляди подписи, аз не виждам по-голямо обществено обсъждане. Ако вие не виждате, че няма доверие в този метод на гласуване, значи не разбирате нищо“, заяви Йордан Цонев, зам.-председател на Народното събрание от ДПС.


Милен Матеев от ПП коментира, че не се срамува от каузата да не се връщат хартиената бюлетина и манипулациите от изборите. 

„Не е необходимо вие от коалицията хартиена бюлетина да ни показвате мускули, знаем, че имате мнозинство, но го направете открито, а не като потъпквате нормите“, заяви той.

„Трябваше да вземете думата на преждеговорящия, защото каза нещо, което не съм казал. Ние предложихме и благодарение на нас беше въведено машинното гласуване, когато вие хабер си нямахте да ставате политици. Ще чуете какви машини искахме, а не за машините на коалицията „Мадуро“, отговори му Йордан Цонев.

От БСП пък предложиха да не се разглеждат точките за закупуване на 8 самолета Ф-16 и за предоставяне на военна помощ за Украйна. И това предложение не беше прието.

„Предлагаме точките за военна помощ за Украйна и точката за новите 8 изтребителя да отпаднат. Не считаме, че в обществото има консенсус да предоставяме оръжие. Не може да искаме да станем страна във войната. Ние още не сме придобили първите 8, а сме тръгнали да купуваме нови 8. Не беше ли по-важно на видим как ще намирам цените на горивата“, заяви Борислав Гуцанов – БСП.

„Да отпадне точка 9 – да осигурим време за разглеждане на трите проекта на Изборния кодекс. Ако тезата на Йордан Цонев беше вярна – нека бъде в програмата, пък ако се справят, да я гледаме в петък. То тогава всички законопроекти да бъдат включени в програмата“, каза Надежда Йорданова от ДБ.

„Ако следвам логиката на промяната, аз трябва да предложа да отпаднат всички точки, защото не са минали комисия. Те точките за утре за тока не са минали комисии. Има време днес и утре да минат на комисии“, поясни Делян Добрев от ГЕРБ.

Очаквайте подробности. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар