Парламентът се захвана с актуализацията на бюджета на НЗОК

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След тридневни разгорещени дебати по Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване, днес депутатите се захванаха с актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. 

За да се отразят в проекта на актуализация на бюджета на Здравната каса промените, които бяха приети в в Закона за ДОО председателят на парламента Ива Митева даде почивка на депутатите и свика извънредно заседание на бюджетната комисия по актуализацията на бюджета на НЗОК.

Въпросът беше повдигнат от Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС, която посочи, че съгласно мотивите към първоначалния вариант, се е предвиждало 29,5 млн. лева за увеличение на пенсиите от 1 октомври да дойдат от трансфер от здравно осигуряване.

Тя попита как ще се отрази по-късното актуализиране на пенсиите от 25 декември на приходите в бюджета на НЗОК, съобщи БТА.

Колегата й Делян Добрев /ГЕРБ/ поиска да се събере бюджетната комисия да уточнят числата и да внесат доклад. Затова Ива Митева даде почивка и свика ресорната комисия.

 

В законопроекта се предвиждат постъпления в размер на 134,500 млн. лв. от здравноосигурителни приходи, в т.ч. от здравноосигурителни вноски 105 млн. лв. и от трансфери за здравното осигуряване – 29,5 млн. лева.

С проекта на актуализация на бюджета на Здравната каса се предлага преразпределение на средствата в разходната част. В текущите разходи се предлагат средства в размер на 10 млн. лв. за издръжка на административни дейности. В “Здравноосигурителни разходи” се създава нов ред 1.1.3.9 в размер на 120,465 млн. лева.

Очаквайте подробности!

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар