Парламентът ще гласува решение за излизане от казуса с кабинета, президентът не може да се намеси

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Взехме решение, че трябва да има краен акт на парламента за оттеглянето на кабинета на “Има такъв народ”. Това решение трябва да бъде гласувано след дебати в Народното събрание утре сутринта, като първа точка от дневния ред”- това обяви Николай Хаджигенов от “Изправи се БГ. Ние идваме!” (ИБГНИ) след второто извънредно заседание на Председателския съвет в парламента.

“Този прецедент трябва да бъде изигран изключително внимателно, той създава ново право, а то е жива материя, движи се”, каза още той и уточни, че от партията на Слави Трифонов се притеснявали, че може парламентът да не приеме оставката на Пламен Николов и да го направи премиер “насила”.

“Не сме имали такова намерение, убедихме ги в това”, подчерта Хаджигенов.

На първото заседание тази сутрин не беше постигнато решение как де реши проблемът с гласуването на правителството, което трябваше да се състои днес, но от партията на Слави Трифонов вчера го оттеглиха изненадващо, а Николов си направи отвод.

След като от парламентарните групи поискаха намесата на президентството, тъй като по процедура държавният глава издаде указ и внесе за гласуване в НС проектокабинета, днес той изпрати за второто заседание на Председателския съвет своя секретар по правните въпроси проф. Емилия Друмева.

Емилия Друмева

Снимка: Булфото

“Парламентът е на ход, той трябва сам да прецени как да излезе от тази криза. Президентът не може  много да направи, защото в момента процедурата е в парламента“, коментира обаче тя пред журналисти на излизане.

“За да се завърши процедурата и да се пристъпи към втория мандат, трябва да има акт на парламента или президента”, обясни по-рано юристката и председател на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар