Парното в София: Всяко десето домакинство със сметка над 150 лв. – Енергетика – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първите сметки за парно през новия отоплителен сезон вече стряскат абонатите, а това е само началото. Най-голямата топлофикация в България – софийската, реши да даде разяснения в аванс, за да тушира недоволството. Още преди да започне масовото разпращане на фактурите, от предприятието предупредиха, че потреблението през миналия месец е било много по-голямо в сравнение с октомври 2020 г. – почти двойно повече. С други думи – да чакаме и двойно по-големи сметки. 

За утеха на клиентите си столичната топлофикация обяви, че само половин процент от фактурите за октомври са за суми над 300 лева.  Преобладавали задълженията до 100 лева (73%), а към 17% от абонатите щели да получат сметки между 100 и 150 лв. От тези числа излиза обаче, че всяко десето домакинство ще трябва да плати над 150 лева за октомври.

Защо

Тази есен застудя по-рано и затова пускането на парното е подранило с 19 дни  спрямо 2020 г., когато радиаторите са загрели чак на 28 октомври, посочват от „Топлофикация София“.  Средномесечната температура за октомври 2021 е била само 8.7 градуса – доста под отчетените година по-рано 12.6 градуса. Като се добави към тези фактори и поскъпването на топлинната енергия от 1 юли с 20% (защото „Булгаргаз“ вдигна много цената на природния газ), ясно е защо сметките за първия месец на отоплителния сезон са твърде високи.

Най-лошото е, че от 1 януари ще има нова корекция на тарифите и топлинната енергия ще поскъпне още – при това значително. Така в разгара на зимата, когато и потреблението е най-високо, разходите  на домакинствата за отопление ще скочат драматично. Октомврийските сметки са само „загрявка“ за след Нова година. Поне с 50% ще поскъпнат парното и топлата вода от 1 януари, прогнозира Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите.

За да знаете

Октомврийските сметки за парно вече са достъпни онлайн на toplo.bg., в партньорските мрежи и в центровете за обслужване на клиенти, информират любезно от топлофикационото дружество. И препоръчват на клиентите си да потърсят полезни съвети в YouTube канала на предприятието.

От „Топлофикация София“ насочват любителите на числа да се запознаят с втората страница на месечната фактура, където има повече данни за потреблението и сравнение с предния отоплителен сезон. Актуална информация за произведената топлинна енергия се публикува ежемесечно на сайта на дружеството www.toplo.bg. Допълнителна информация може да бъде потърсена още във Фейсбук и на телефон 0 700 11 111

Източник: „Сега“

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар