Партиите за Плевнелиев: От „Разпни го“ до „Осанна“

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След като и Реформаторският блок върна поручвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент, държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че няма да излъчи трети служебен кабинет, а ще остави управлението на страната в ръцете на служебния премиер Бойко Борисов до влизането в длъжност на 22 януари на новия президент Румен Радев. Така новоизбраният държавен глава, който отказа на настоящия заедно да съставят временното правителство, ще има възможността сам да нареди служебния кабинет, който да организира и проведе предсрочните парламентарни избори напролет за 44-то Народно събрание.

Плевнелиев се отказа от този вариант по една единствена причина – до края на мандата му остава само месец и ако направи служебно правителство, голяма е вероятността наследникът му на поста, излъчен от БСП, веднага да го разпусне и да назначи ново. Такова развитие на нещата би тласнало страната в допълнителен административен хаос и управленска криза.

Партиите от опозицията реагираха диаметрално противоположно на решението на президента. БСП обвини Плевнелиев в задълбочаване на кризата, а ДПС го приветства за доброто решение. Бившият ляв президент Георги Първанов пък го набеди в купища гафове, а накрая и в нарушение на конституцията с отказа му да състави временен кабинет.

“Президентът Росен Плевнелиев след един мандат на гафове, на финала грубо наруши Конституцията на Република България. Президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да свика служебно правителство. Това изрично е записано в Конституцията”, заяви на брифинг в парламента лидерът на АБВ Георги Първанов, цитиран от БТА. “Това не е “концерт по желание”, категоричен е бившият държавен глава.

“Разпни го!”

Според него най-вероятно единственото, което спасява Плевнелиев от импийчмънт, е липсата на време, но държавният глава трябвало да понесе сериозна морална и политическа, държавническа отговорност. “Никой не може да се крие зад факти от актуалната международна и вътрешна ситуация”, смята Георги Първанов. И допълни, че “своеволията на “отбора ГЕРБ” в тази ситуация са станали прекалено много”.

“Не мога да укорявам новоизбрания президент Румен Радев за това, че той отказва да участва във формална процедура. Той в момента няма правомощия. Радев идва на ход след 22 януари и оттогава може да бъде укоряван”, отбеляза Първанов.

Основният политически играч вляво – БСП, обвини Плевнелиев в задълбочаване на кризата заедно с правителството на Бойко Борисов. “И сега той се опитва да създаде неуправляема ситуация за Румен Радев преди встъпването му в длъжност”, коментира пред журналисти в парламента депутатът от левицата Валери Жаблянов.

Според социалиста държавният глава “без основание в конституцията е създал хаос, водейки безпринципни политически преговори и договорки, опитвайки се да състави правителство, въпреки парламента и въпреки резултатите от изборите, затова и отговорността му е огромна”. Плевнелиев е можел да назначи служебен кабинет много по-рано, но вместо това е протакал конституционните възможности за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание, смята Жаблянов.

“Той забави умишлено проточи сроковете и сега постави и парламента и правителството на Борисов, както и новоизбрания президент пред изключително сложна ситуация, демонстрира и в края на мандата си всички онези качества, които наблюдавахме през годините”, продължи с констатациите представителят на БСП.

“Осанна!”

ДПС обаче “приветства” президента Росен Плевнелиев, че той и екипа му са стигнали до идеята да не прави служебно правителство. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента по повод решението на президента да остави съставянето на кабинет на новоизбрания държавен глава Румен Радев.

“Считаме, че това е правилният подход. Ненужно и несериозно е да има две служебни правителства”, отсече Карадайъ.

На въпрос дали смята, че Румен Радев абдикира от задълженията си като се дистанцира, Карадайъ каза, че “няма такава оценка”. “Точно обратното – докато ген. Радев не е стъпил в длъжност, няма как да прави каквито и да е действия”, категоричен бе вторият в йерархията на партията на Ахмед Доган.

Според зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева поведението на Росен Плевнелиев е правилно. За съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов “това е нормално и естествено поведение на президента”. Реформаторите отказаха коментар.  

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар