Партията на президента Макрон влиза в парламента със смазващо мнозинство – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Партията на новия президент на Франция Еманюел Макрон убедително печели парламентарните избори, които се проведоха вчера. Това сочат прогнозните резултати от балотажа на парламентарните избори. “Република, напред” и съюзеното с нея Демократично движение МоДем спечелиха голямо мнозинство при ниска избирателна активност. 

Партията на Макрон ще има между 350 и 360 депутати от общо 577 в Националното събрание. Това е значително над абсолютното мнозинство от 289 депутатски мандата.

На второ място със 125 места са Републиканците, следвани от Социалистическата партия с 49 депутатски места. На четвърто място се нарежда крайнолявата “Непокорната Франция” със 30 депутати. Други партии вземат 10 места, и “Националният фронт” – 8, пише БГНЕС.

Избирателната активност на втория тур на парламентарните избори днес във Франция е около 42%. Това е прогнозата на социологическия институт Елаб, цитиран от ТАСС. Така може да се окаже, че 58% от гласоподавателите са се въздържали да дадат своя глас.
 
Според директора на института Елаб Бернар Сананес това е катастрофално ниско равнище на участие на гражданите на страната в парламентарни избори.

На първия тур на изборите за Национално събрание преди седмица избирателната активност бе 48,4% .

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар