Партията на Путин мачка на вота в Русия – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия вчера завършиха остро критикуваните регионални и местни избори. Те се произведоха и в райони, анексирани от Украйна, осигурявайки силна подкрепа за президента Владимир Путин на фона на критики за манипулиране на вота и натиска на Киев да отвоюва завзети територии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съветът на Европа, водещата правозащитна организация в Европа, нарече едноседмичното гласуване грубо нарушение на международното право, а Киев и неговите съюзници казват, че това е незаконен опит за затягане на хватката на Москва над региони в южната и източната част на Украйна.Вотът в цяла Русия и в анексираните региони преобладаващо затвърди господството на партията на Путин “Единна Русия”, както и отдавна повтаряното послание на Кремъл за вътрешна употреба, че президентът е най-силният гарант за стабилност, отбелязва Ройтерс.


Но в регионите имаше ограничения върху гласуването и  изборната конкуренция, като силни кандидати, включително  от опозиционната Комунистическа партия, бяха блокирани и не можаха да участват в изборната надпревара.

Станислав Андрейчук, съпредседател на НПО за защита на  избирателните права “Голос”, обявена от руското правителство за “чуждестранен агент”, каза, че случаи на фалшифициране на вота е имало в много части на страната, което показва, че “това не са истински избори”.

Андрейчук съобщи, че неговата организация е получила сведения за опозиционни кандидати, които са били задържани, а колите им – вандализирани. Имало е и един случай, когато са били връчени повиквателни за военна служба на наблюдателите на изборите.

“Вършат абсолютно немислими неща”, каза Андрейчук.

Кремъл изтъква, че социологическите проучвания и многобройни изборни победи по места показват, че Путин е най-популярният политик в Русия и че изборите са свободни и честни.

Всички значими, легални политически сили в Русия, включително групата от опозиционни партии, които придават подобие на изборна конкуренция, като цяло са лоялни към Путин и неговата 18-месечна война в Украйна.

В цялата страна партия “Единна Русия” спечели всеки избор за губернатор, в който участваше.

Сред преизбраните регионални шефове е могъщият кмет на Москва Сергей Собянин, близък съюзник на Путин, срещу когото практически нямаше опозиция. Предварителните резултати показаха, че Собянин получава повече от 75% от гласовете в руската столица, смятана за един най-силно клонящите към опозицията райони на страната.

Според критиците на Кремъл изборите в Москва са лесни за манипулиране поради столичната система за електронно гласуване, което според тях е невъзможно да се проверява. Подобни системи са били използвани в много други руски региони.

Подкрепяните от Кремъл кандидати печелят и в четирите опустошени от войната украински области – Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, които Москва обяви за свои територии миналата година, а анексията беше осъдена от Киев и неговите съюзници като незаконна.

“Напълно неприемливо е Русия да произвежда такива “избори” в тези региони въз основа на такова незаконно “анексиране”, каза външният министър на Япония Йошимаса Хаяши в изявление през почивните дни.

Всички, с изключение на шепа съюзници на Русия, признават регионите за част от Украйна.

Според руски официални лица “Единна Русия” получава големи мнозинства в отделните региони, като взема най-малко 70% от гласовете във всеки от тях. 

Резултатите означават, че избраните от Москва губернатори по места – смесица от сепаратистки босове, ветерани и дребни местни проруски политици, печелят пълни мандати. Но нито един от четирите региона не е напълно контролиран от руската армия.

Украйна, която през юни започна изтощителна контраофанзива, за да освободи тези земи, бавно си възвръща територия в Запорожка област и постигна известен напредък в Донецка област около град Бахмут.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар