Станислав Балабанов от ИТН: Призивът на премиера за заплатата е необмислен

Партньорите на Петков недоумяват защо ги събира заради РС Македония

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нито един от партньорите на премиера Кирил Петков в управляващата четворка не знае какво да очаква от извънредния коалиционен съвет, който той свика тази вечер заради Северна Македония. Това стана ясно от коментарите на представителите на формациите преди началото на сбирката. Остана впечатлението, че те са се съгласили да участват, за да покажат, че са готови на диалог, а не защото очакват някакви драматични заявки за промени в държавната политика спрямо Скопие.

„Не знам какво ново ще научим“, откровено призна съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пред журналистите. Той заяви, че в настоящия момент няма условия да се вдигне ветото, което страната ни наложи на началото на преговорите за еврочленство на Северна Македония. „България има национален интерес да бъде заобиколена от съюзници. Но по никакъв начин не помагат нашите партньори от Македония в тази насока“, посочи десният политик.

Атанасов изказа опасения, че бавенето на Скопие може да препречи и пътя на Украйна към Европа. „Има някакъв ред на опашката. Така мисля аз и това ме притеснява“, обясни той. По думите му, президентът Румен Радев трябва задължително да свика по темата Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), както го призова Кирил Петков.

Президентът Румен Радев гледа с неохота на предложението на премиера Кирил Петков държавният глава да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). В органа, който събира най-важните

В същото недоумение беше и депутатът Станислав Балабанов, който представляваше ИТН. Той обаче беше на съвсем друго мнение по въпроса за воденето на каквито и да било дискусии за позицията спрямо Северна Македония. „Какво да се обсъжда? Има ясна позиция от страна на всички парламентарно представени партии. Е, да, с изключение на един външнополитически екип и един министър-председател, който в последните два месеца водеше друг тип политика в тази насока“, иронично каза Балабанов. Така напомни за обвиненията на ИТН към Кирил Петков, че с неговите приближени държат различен курс спрямо Скопие от останалите държавни институции.

Балабанов допълни, че партията му очаква от Северна Македония да промени конституцията си, в която да запише „с големи букви, че българският народ е с равни права с всички останали народи – не малцинство, а народ с равни права”.

Искането на София за включване на българското малцинство в конституцията на Република Северна Македония е едно от малкото неща, които обединяват управляващите и опозицията, каза пред телевизия

Очаква се на съвета да бъдат обсъдени и исканията на ДБ и БСП за представяне на управленска програма на кабинета с ясно разписани мерки и срокове за изпълнението им. От ИТН пък изглеждат готови за разправа с партньорите си, ако се съди по думите на Балабанов: „Очаквам да си изясним един път завинаги – партньори ли сме в тази коалиция или еднолично се управлява държавата.“

Като пример за нещо неприемливо от страна на ПП, той даде проектозакона за националната сигурност, предизвикал днес яростен разнобой в коалицията. „Обратното броене на търпението е стартирало. Важното е да се спазва коалиционното споразумение и да вървим по него, и да спрат да мислят, че може да се управлява еднолично“, предупреди депутатът от ИТН. Заканата обаче удари на кухо, след като Балабанов бързо уточни, че предсрочните избори биха нанесли вреда в настоящата ситуация.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар