Паси проведе форум за отношенията ни с Тайван, България не поддържа дипломатически връзки с острова

Паси проведе форум за отношенията ни с Тайван, България не поддържа дипломатически връзки с острова

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси беше домакин на форум, озаглавен “Отношенията България/ЕС – Тайван – насърчаване на демократичната устойчивост”. Целта на форума беше да се обсъдят теми, свързани с демократичната устойчивост в днешния глобален аспект.

В същото време България не признава Тайпе и не поддържа контакти с острова, върху който претенции има Китай.

На сайта на българското МВнР се посочва, че България традиционно следва политика на “един Китай”, признава правителството на КНР като единственото законно правителство на Китай и не поддържа дипломатически отношения с Тайпе, пише БТА.

Снимки вижте тук>>

В семинара, организиран от Атлантическия клуб, участва Шърман Куо от представителството на Тайпе в Гърция, който заяви, че Тайван продължава да отстоява демократичната си система. Той посочи, че демокрацията не може да бъде взета за даденост и изрази надежда дискусията по отношение на демократичната устойчивост да бъде ползотворна.

“Демокрацията трябва да бъде защитавана”, каза от своя страна Соломон Паси по време на дискусията и отбеляза, че проекцията на доброто и злото, в библейските концепции в съвременния свят, можем да видим просто в разделението между демокрацията и диктатурата. Той заяви, че би приветствал задълбочаването на отношенията.


Снимка: БТА

“Най-голямото послание от последните две ужасяващи години заради случващото се в Украйна е, че не можем да приемаме нищо за даденост”, коментира и Дик Рош, министър по европейските въпроси на Ирландия в периода 2002 – 2004 г. и 2007 – 2011 г. По думите му трябва да уважаваме това, че хората имат различни гледни точки и становища.


Снимка: БТА

На семинара присъстваха бившата посланичка в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб Елена Поптодорова, както и президентът на Пан Европа България Гергана Паси, Бисерка Бенишева от организацията. Модератор на събитието е Ирина Недева от БНР, председател Асоциация на европейските журналисти – България.


Снимка: БТА

В началото на годината Европейският съюз приветства произвеждането на президентски и законодателни избори в Тайван и поздрави в прессъобщение “всички избиратели, които участваха в това упражнение по демокрация”, предаде тогава Франс прес.

“ЕС остава загрижен от нарастващото напрежение в Тайванския проток и се противопоставя на всеки едностранен опит, насочен към промяна на статуквото”, се казва в прессъобщението на говорителя на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. “ЕС подчертава, че мирът и стабилността в пролива са от съществено значение за сигурността и благоденствието в региона и света”.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар