“Патриархатът убива”: Протест срещу насилието след поредното жестоко убийство на жена в София

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Граждани се събраха пред Съдебната палата в София на протест срещу “патриархалното насилие и тормоз”.

Инициативата е породена от недостатъчните действия на съда и прокуратурата относно Орлин Гигов, обвиняем за убийството на Силвия К., посочват от организаторите, цитирани от БТА.


Снимка: БТА

Те настояват за истинска, сериозна превенция, която включва спешни програми за осведомяване и образование на цялото общество, достъп до информация за кризисни ситуации и адекватни програми за защита на жертвите.


Снимка: БТА

Това е петото убийство на жена, за последните две седмици, извършено от неин партньор или член на семейството. Проблемът с домашното насилие има чудовищен размер в България и не можем да чакаме ние да се превърнем в поредните жертви, както и не можем да седим и мирно да гледаме как убиват нашите сестри, каза Валя Маринова от организаторите.


Снимка: БТА

Тя допълни, че “Нито една повече” е зов за колективно отхвърляне на “патриархалното насилие” във всичките му форми – физическо, психическо, икономическо и институционално.

“Патриархатът” е не просто жените да нямат право на глас или да не могат да се развеждат. Патриархатът е цяла култура, която позволява убийства, насилие и тормоз, не само над жени, но и над ЛГБТИ+ хора, каза още Маринова.


Снимка: БТА

По време на протеста участващите скандираха “Нито една повече”, “Сексизмът убива – властта прикрива” и “Няма да търпим и няма да мълчим”.


Снимка: БТА

Софийският градски съд определи мярка “задържане под стража” за Орлин Г., обвинен в убийството на украинката Силвия К. Престъплението е станало на 20 юни в столичния кв. “Красно село” при поредния скандал между двамата и след употреба на алкохол.

Сигнал за смъртта на жената е подаден от самия Орлин, както и от неговата майка. Жената е намерена на плочките в жилището с черепно-мозъчна травма. По Орлин също са открити множество травми.

Определението не е окончателно и подлежи на жалба или протест пред Софийският апелативен съд.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар