Патриотите готвят свой вариант на германска избирателна система – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Обединени патриоти готвят свой вариант за нова изборна система – по германски модел. “Готвим собствен вариант за изменение на Изборния кодекс. Трябва да се намери балансът между мажоритарното начало и представителството в парламента”, обясни в кулоарите на парламента депутатът Искрен Веселинов, цитиран от офнюз.бг.

“Проектът предвижда именно партиите да бъдат стимулирани да предлагат личности и същевременно да се запази балансираното представителство в парламента, което пропорционалната система дав”, каза Веселинов.

Вчера стана ясно, че ГЕРБ има идея да се проведе нов референдум за избирателна система, а предложението направи шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Патриотите обаче са против предложението на коалиционния партньор.

“Гледаме на идеята като на изключително скъпо социологическо проучване. Според нас е твърде нелеп вариантът, в който караме гражданите да гласуват непрекъснато едно и също нещо. Имаме два факта от предишния референдум. Първият е, че референдумът не е задължителен. Вторият е, че очевидно има желание у хората да гласуват максимално мажоритарно и да избират личности”, коментира Веселинов.

Именно тези факти карали Патриотите да мислят, че трябва нова, обединяваща двете избирателна система. А проектът на ОП бил точно по германския модел – преференциална система със силен мажоритарен елемент. 

Днес партия “Воля” на Веселин Марешки ще представи своя законопроект за мажоритарни избори, който предвижда 31 многомандатни района, а не 240. БСП пък ще одобри своя проект за изборна система, която също е смесена, на провеждащият се в събота Пленум на партията. 

ГЕРБ продължава пък да държи на мажоритарна система в два тура, предложена от Слави Трифонов. Тя обаче беше отхвърлена на първо четене и предстои да бъде гледана на второ четене в зала. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар