Паяци с размерите на човешка ръка превземат източното крайбрежие на САЩ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Паяците от азиатския вид Trichonephila clavata, наречени още Joro, се разпространяват по източното крайбрежие на САЩ и се насочват на север, предаде Ройтерс.

Източноазиатският вид е кръстен на митичното японско същество Джорогумо, което може да се превръща в красива жена и да улавя мъже с коприна. Със синьо-черни и жълти ивици, дълги крака и понякога с червени петна, Joro може да изглеждат ужасяващо, но всъщност са доста срамежливи.

Те не са опасни и не са агресивни. Дори и да тръгнете след паяка и да го тормозите до такава степен, че да ви ухапе, това няма да е проблем“, каза Даниел Кронауер, доцент в университета “Рокфелер”.

Повечето паяци замръзват за по-малко от минута, когато са обезпокоени, но Joro може да се изключи за повече от час, установиха изследователи от университета на Джорджия.

Забелязани за пръв път в САЩ в щата Джорджия преди десетилетие, женските Joro могат да достигнат до 20 см в диаметър, а мъжките – до 10 см.

Тези паяци произхождат от Китай, Япония и Корея и могат да оцелеят в подножието на Хималаите. Вероятно са попаднали в САЩ чрез търговски пътища.

Повечето от тези инвазивни видове се разпространяват от хората, често в товари, които се пренасят от корабите. Оттогава насам се разпространяват постоянно в щатите Северна и Южна Каролина, Вирджиния и Мериленд. Те са доста студоустойчиви. Ето защо можем да очакваме да се придвижват все по на север. Влиянието на паяка Joro върху екосистемата на САЩ е несигурно, въпреки че те са склонни да се развиват много добре в паркове, градини и паркинги. Има голяма вероятност това лято да видим някои от тях в Ню Йорк“, каза Кронауер.

Малко вероятно е Joro да ухапе хора или домашни любимци. Те предпочитат да ядат комари, хлебарки, оси и други насекоми.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар